Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zázračný česnek

Česnek je účinné přírodní antibiotikum. Tradičně se využívá v lidové medicíně. Pomáhá při nachlazení nebo chřipce. Dokáže optimalizovat krevní tlak, snížit hladinu cholesterolu v krvi a je silným antioxidantem.

Pomoc při padání vlasů

V česneku je obsažena látka zvaná allicin. Jedná se o sloučeninu síry, u které odborníci dokázali, že dokáže zastavit vypadávání vlasů. Stačí česnek nakrájet na kousky, vymačkat z něho šťávu a tu vetřít do vlasů. Dále je možné česnek smíchat s trochou oleje a vmasírovat do vlasů.

magazin.cz

Proti akné

Trápí vás akné? Vyzkoušeli jste už celou řadu kosmetických produktů a bez výsledků? Sáhněte po česneku! Ten je plný antioxidantů, které účinně zneškodňují bakterie. Stroužky česneku přiložte jednoduše na akné a nechte chvíli působit.

Úleva při nachlazení

Že česnek pomáhá při chřipce a nachlazení, to ví dnes už asi každý. Stačí si uvařit silnou česnekovou polévku, připravit si topinky s česnekem či přidat pár stroužků do jídla.

Zmírnění lupenky

Díky svým protizánětlivým účinkům dokáže česnek zmírnit projevy lupenky. Výborný je v tomto případě česnekový olej, kterým stačí postižené místo potřít.

magazin.cz

Štíhlá linie

Česnek vám také může dopomoci ke štíhlé linii. Jídelníček bohatý na česnek je ideální pro ty, kteří chtějí zhubnout. Výbornou vlastností česneku je to, že v našem těle dokáže spalovat tuky.

Pryč s plísní

Plísni na nohou můžete dát sbohem, když sáhnete po česneku. Ten má antimykotické účinky a dokáže vás tedy zbavit mykózy i svědění. Připravte si lázeň pro své nohy. Do horké vody nakrájejte česnek na malé kousky nebo ho prolisujte. Pak už jenom nohy do lázně ponořte.

Léčba oparů

Opak dokáže člověka nepříjemně potrápit. Pokud se ho chcete rychle zbavit, přiložte si na něj prolisovaný stroužek česneku a nechte chvíli působit. Česnek urychluje hojení oparu díky svým protizánětlivým účinkům, také odstraňuje otok a tlumí bolest.

magazin.cz

Lepidlo

Věděli jste, že rozdrcený česnek můžete použít jako lepidlo? Možná jste si už někdy všimli toho, že máte po loupání či krájení česneku ulepené a lepkavé prsty. To se právě projevily lepící schopnosti. Proto někteří lidé využívají jakousi česnekovou kaši jako přírodní lepidlo.

Odpuzení škůdců

Máte už dost toho, jak vás v létě obtěžují všudypřítomní komáři? Nevíte, jak se zbavit škůdců na zahradě? Vyzkoušejte česnek. Rozdrťte ho a smíchejte s vodou, případně trochou mýdla a používejte jako postřik. Rostlinám se vyhnou škůdci a vám otravní komáři.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!