Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Banány a jejich skvělé účinky na naše zdraví

Proč byste měli banány zařadit do svého jídelníčku? Jsou bohaté na vlákninu i cukry. Jejich konzumace má celou řadu zdraví prospěšných účinků.

Banány jdou výborným zdrojem energie. Jsou totiž bohaté na glukózu. Pokud tedy sníte banán, vaše svaly jsou rychle zásobeny energií, stejně tak i srdce a mozek. Doporučena je konzumace dvou banánů před cvičením či jiným fyzickým výkonem. Pak budete mít dostatek energie. Banány jsou jedním z nejzdravějších zdrojů energie.

Máte problémy s trávením? I s těmi vám pomohou banány! Díky vysokému obsahu pektinu podpoří toto ovoce trávení a zároveň pomohou z těla odbourat toxiny a těžké kovy. Banány jsou dále bohaté na vlákninu, která udržuje střeva zdravá a podporuje jejich funkci. Proto vám mohou banány ulevit třeba od zácpy. Také při průjmech sáhněte po banánech. V nich obsažený draslík normalizuje hladinu elektrolytů, které potřebujeme pro správnou funkci nervového systému a právě při průjmech je naše tělo ztrácí.

Problémy se žaludkem banány také pomáhají zmírnit. Jedná se o vůbec jediné ovoce, které lze konzumovat v syrovém stavu při žaludečních vředech. V žaludku se totiž právě díky banánům vytvoří ochranná vrstva, která stěny tohoto orgánu ochrání před působením agresivních kyselin. Kromě toho banány dokáží snížit kyselost žaludečních šťáv a tím mimo jiné pomáhají zmírnit pálení žáhy.

Mnoho lidí držících dietu vyřazuje ze svého jídelníčku právě banány. A to je chyba. Právě banány vám mohou při hubnutí pomoci. Jak již bylo zmíněno, banány jsou bohaté na vlákninu, Dále v nich najdeme škrob, se kterým si naše trávicí soustava nedokáže poradit. A pokud se spojí vláknina s tímto škrobem, způsobí to ve vašem těle dlouhodobý poct sytosti. A vy tak nebudete mít delší dobu hlad. Banány jsou také zdrojem draslíku, který v našem těle mimo jiné slouží jako podpora látkové výměny a zrychlení metabolismu.

Banány vás dokáží zbavit stresu a depresí, a to díky vysokému obsahu tryptofanu. Tato látka se v našem těle přemění na serotonin, tedy hormon štěstí, který zajišťuje dobrou náladu. Také díky obsahu hořčíku toto ovoce dokáže přivodit dobrou náladu. Nedostatek hořčíku má často za následek vznik depresí a pocitů úzkosti.

Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhají banány ochraňovat buňky v lidském těle před působením škodlivých volných radikálů. Toto ovoce také obsahuje látku zvanou pektin, která se uplatní při čištění krve. Díky pektinu jsou z těla odváděny toxické látky i přebytečná voda. Banány tedy dokáží detoxikovat organismus.

V banánech najdeme velké množství vitaminu B6. A právě díky tomu banány dokáží zmírňovat otoky, působit jako prevence vzniku diabetu druhého typu, podpořit produkci bílých krvinek, pomoci s hubnutím a celkově posílit nervovou soustavu.

Využít můžete také banánovou slupku. Pokud vás kousne nějaký hmyz nebo se objeví vyrážka, přiložte na postižené místo banánovou slupku. Během chvíle zmizí svědění a podráždění. Stejně dobře poslouží banánová slupka, pokud vás trápí bradavice. Ty dokáže údajně úplně odstranit.

Banány dokáží snížit tělesnou teplotu, což se může hodit, pokud jste nemocní a máte horečku. Také v létě během horských dnů vás banány spolehlivě ochladí.

Snažíte se přestat kouřit? To vám mohou banány usnadnit! Díky vysokému obsahu vitaminu B, hořčíku a draslíku se vaše tělo lépe vypořádá s potřebou nikotinu.

Banány se řadí k těm vůbec nejvýživnějším a nejléčivějším plodům na celém světě.

Banány a jejich skvělé účinky na naše zdraví

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!