Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Mýty a pravda o potravinách

Názory odborníků na potraviny a vhodné způsoby stravování jsou různé. Potravinářské firmy a výrobci pak vychvalují logicky pouze své produkty. Není vůbec jednoduché zjistit, který názor je ten správný.

Mýtus č. 1: Mléko zahleňuje

Proti konzumaci mléka u dospělých jedinců se často staví argument, že mléko zahleňuje. Někteří lidé dokonce věří tomu, že pití mléka souvisí s rozvojem astmatu. Je to ale pravda? Podle výsledků klinických studií nikoliv. Vědecky nebyly nikdy prokázány souvislosti mezi konzumací mléka a mléčných výrobků a změnou ve funkčních parametrech plic. Také byl vyvrácen názor, že by mléko mělo přispívat k rozvoji astmatu.

Naopak však byly prokázány pozitivní účinky mléka na lidský organismus. Mléko pro nás představuje zdroj vápníku – stačí tři porce mléčných výrobků za den a tělu dodáte doporučenou denní dávku vápníku. Dále jsou mléčné výrobky zdrojem bílkovin, které představují základní stavební látky tkání, hormonů či protilátek.

Mýtus č. 2: Tavené sýry jsou nezdravé

O škodlivosti tavených sýrů jste už možná slyšeli. Ovšem jedná se o další mýtus. V tavených sýrech nebyly objeveny žádné zdraví škodlivé látky. Pokud by je skutečně obsahovaly, nemohly by se tyto sýry ani prodávat. Tavených sýrů se proto nemusíte bát.

Mýtus č. 3: Vejce mohou za vyšší hladinu cholesterolu v krvi

O vejcích je všeobecně známo, že obsahují hodně cholesterolu. Jedná se ovšem o HDL cholesterol, který není škodlivý – naopak ochraňuje cévy před ucpáním. Nikdy také vědci nepotvrdili, že by měla konzumace vajec spojitost se zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi. Vaječný žloutek navíc obsahuje lecitin, a tak přispívá k optimální hladině cholesterolu v krvi, působí pozitivně na naší paměť, nervovou soustavu i imunitní systém.

Mýtus č. 4: Všechna „éčka“ jsou škodlivá

Mnoho lidí se snaží vyvarovat tzv. „éčkám“ v potravinách. Všechny látky začínající písmenem E totiž mají být údajně škodlivé. Je tomu ale skutečně tak? „Éčka“ mohou v potravinách představovat barviva, konzervanty nebo antioxidanty. Pod písmenem E se nemusí ukrývat pouze špatné látky, ale i například látky přírodního původu. Mnohem škodlivější než některá „éčka“ jsou pro naše zdraví třeba cukry a tuky.

Mýtus č. 5: Tmavé pečivo je zdravé

Pouze některé tmavé pečivo je zdravé. To, které je pouze přibarvováno karamelem, rozhodně nepatří mezi zrovna zdravé potraviny. Musíte si proto pečlivě hlídat složení výrobku. Celozrnné pečivo pak patří k těm zdravým variantám.

Mýty a pravda o potravinách

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!