Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nobelova cena / foto: superjoseph / Shutterstock

Znáte všechny české držitele Nobelovky?

S jakým Čechem si spojíte Nobelovu cenu? Většinu asi jako první napadne Jaroslav Heyrovský nebo Jaroslav Seifert. Ovšem tito pánové nejsou jediní čeští rodáci, kteří získali Nobelovku.

Bertha von Suttnerová: Nobelova cena za mír

Baronka Bertha von Suttnerová, celým jménem Bertha Sophia Felicita Freifrau von Suttner, byla Nobelovou cenou obdarována už v roce 1905. Na svět přišla dne 9. června roku 1843 jako dcera hraběte Františka Josefa Kinského. Její společenské postavení jí zajistilo i kvalitní vzdělání. Bertha si oblíbila zejména humanitní vědy, ve kterých vynikala. V roce 1856 se z Prahy odstěhovala do Vídně. Zde se zdokonalovala zejména v jazycích – uměla dobře německy, anglicky, francouzsky i italsky. Poprvé na sebe upozornila svým románem s názvem Die Waffen nideder!, do češtiny přeloženým jako Odzbrojte!. Záhy začala coby radikální pacifistka pořádat přednášky po celé Evropě. Byla jmenována prezidentkou rakouské Mírové společnosti. V roce 1905 obdržela jako vůbec první žena Nobelovu cenu za mír. Dne 21. června 1914 ve Vídni zemřela.

Carl Ferdinand Cori, Gerty Cori: Nobelova cena za fyziologii a medicínu

Manželé Coriovi získali Nobelovu cenu za objev funkce hormonů předního laloku hypofýzy při metabolismu cukrů v roce 1947. Jednalo se o americký výzkum, na kterém se čeští rodáci podíleli. Carl přišel na svět v Praze roku 1896. Svou manželku poznal během studií, později spolu bydleli v Praze v Salmovské ulici. Oba však našli uplatnění na univerzitě v Cambridge v Massachusetts. Zde získali i slávu v podobě Nobelovy ceny.

Jaroslav Heyrovský: Nobelova cena za chemii

Asi nejznámějším českým nositelem Nobelovy ceny je Jaroslav Heyrovský. Tento pražský rodák studoval na Karlově univerzitě i na Univerzitě v Londýně. Do dějin vstoupil v roce 1922, kdy objevil polarografii. Za tento objev byl v roce 1959 obdarován Nobelovou cenou.

Jaroslav Seifert: Nobelova cena za literaturu

Významný český básník, spisovatel, novinář a překladatel Jaroslav Seifert získal v roce 1984 jako jediný Čech Nobelovu cenu za literaturu. Byl členem hnutí Devětsil a zasloužil se o vznik uměleckého směru poetismu.

Peter Grünberg: Nobelova cena za fyziku

Dne 18. května 1939 se v Plzni narodil budoucí nositel Nobelovy ceny za fyziku, Peter Grünberg. Jeho rodiče pocházeli z Ruska, po skončení druhé světové války byla rodina odsunuta do Německa. Zde se Peter věnoval studiu a vědecké kariéře. Spolu s kolegou Albertem Fertem objevil obří magnetorezistanci. Peter Grünberg je tak otcem dnešních velkokapacitních hard disků. V roce 2007 získal Nobelovu cenu za fyziku.

Znáte všechny české držitele Nobelovky?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!