Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Když nepomáhá počítání oveček

Nemůžete spát? Nedaří se vám noc co noc usnout? Počítání oveček nepomáhá? Následující tipy vám možná usínání usnadní.

Činnost na deset minut

Pokud nemůžete v noci usnout, zapomeňte na nějaké počítání oveček, ale vstaňte a věnujte se nějaké činnosti. Stačí deset minut něco dělat, při čem zapojíte ruce i mozek. Rozhodně však nesedněte k počítači nebo k televizi. Tato elektronická zařízení jsou totiž zdrojem modrého světla, které zabraňuje produkci hormonu melatoninu, a tak se moc dobře nevyspíte. Odborníci také doporučují, aby lidé postel využívali opravdu výhradně ke spánku a netrávili v ní čas například během dne. Mozek si tak spojí posel se spánkem a vám se bude lépe usínat.

Budík z dohledu

Vaší psychice pomůže, pokud umístíte budík z dohledu, nebo ho otočíte ciferníkem směrem ke zdi. Uvědomte si, kolikrát za noc se na budík podíváte, abyste zjistili, kolik je hodin. Tehdy mnohdy s hrůzou zjistíte, že za chvíli už bude čas vstávat. A vy začnete propadat zoufalství a panice, protože se už moc nevyspíte. Když svůj mozek zaměstnáte a začnete myslet na něco jiného, než je spánek, zaručeně už neusnete. Nastartujete svůj nervový systém. Přestaňte tedy neustále sledovat hodiny, a hned se vám bude usínat i spát mnohem lépe.

Nižší teplota v ložnici

V horkém letním období mají lidé větší problémy s usínáním. Při usínání a spánku klesne teplota lidského těla. Díky tomu člověk rychleji usne. Pokud vám je ale teplo, teplota těla se také obtížněji snižuje. Pro snadné usínání doporučují odborníci snížit teplotu v ložnici na 15 až 20 stupňů.

Teplá sprcha před ulehnutím do postele

Nižší teplota pro lepší usínání a teplá sprchá? Že to nejde dohromady? Právě naopak! Pokud si před ulehnutím do postele dopřejete teplou sprchu, následně si lehnete do studené ložnice, klesne snáze teplota vašeho těla. A vám se bude lépe usínat.

Opláchněte si obličej

pokud se v noci neustále převalujete, běžte si opláchnout obličej. Tentokrát ovšem studenou vodou. Hned si zase lehněte do postele. Studená voda vás uklidní a zároveň klesne váš tlak i tepová frekvence. A vám se bude snáze usínat.

Když nepomáhá počítání oveček

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!