Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Přepracování / foto: Magazin

Přepracovanost? Jak být efektivnější.

Máte mnoho práce? Přerůstají vám pracovní povinnosti a další úkoly přes hlavu? Nestíháte? Je váš den chaotický? V tom případě děláte nejspíš něco špatně. Naučte se využívat svůj čas naplno a buďte efektivní.

Buďte kreativní

Hledáte marně odpovědi na své otázky? Nemůžete nalézt nové možnosti? Chcete nahlížet na dosavadní problémy novým pohledem? Změňte svůj přístup a nebojte se být kreativní. Základem je použít tvůrčí představivost. Začněte myslet kreativně a uvidíte, že vám řešení problémů půjde hned lépe. Dost možná díky tomu zvládnete i velmi obtížné úkoly, jejichž řešení se vám zdálo zprvu nemožné.

Jedno české přísloví praví, že kdo chce, hledá způsoby, a kdo nechce, ten hledá důvody. Vzpomeňte si na tato slova, když se objeví nějaký nový úkol. Vždy se najde nějaké řešení.

Dělejte věci jinak

Chcete pracovat efektivněji? Rádi byste rozvinuli své kreativní myšlení? Začněte dělat věci jinak! Podle odborníků je vhodné alespoň jeden den v týdnu změnit, tedy dělat obvyklé věci zcela jiným způsobem. Začněte hned ráno a jděte do práce třeba jinou cestou, než jste zvyklí. Oběd si pak dopřejte v nové restauraci. Zaměřte se v tento den alespoň na pár činností, které budete vykonávat jinak než obvykle. Přitom zaměstnáte opačnou hemisféru mozku a budete kreativní i efektivní.

Hýbejte se

Pro správnou činnost mozku je nezbytný pohyb. Proto nezapomínejte na fyzickou aktivitu. Vědci dokázali, že pravidelný pohyb slouží mimo jiné jako prevence vzniku Alzheimerovy choroby. Při pohybu venku, v přírodě, navíc váš mozek zaznamenává nové vjemy a podněty, což jeho činnosti i jeho stavu jenom prospěje. Pokud chcete minimalizovat riziko rozvoje degenerativních chorob mozku, hýbejte se. Díky uvolněná endorfinů se budete cítit lépe, zlepší se i celkově mozková činnost. Odborníci doporučují, aby každý člověk denně ušel alespoň šest kilometrů. Někdy bohatě postačí, když půjdete pěšky do práce i z ní.

Zatočte s prokrastinací

Prokrastinace je velkým problémem moderní doby. Jedná se o odkládání povinností, namísto kterých člověk vykonává nedůležité a často i zbytečné aktivity. Člověk pak tráví i hodiny na sociálních sítích, bezmyšlenkovitě projíždí internetové stránky, anebo začne doma uklízet, i když je vlastně všude pořádek. Nejčastěji člověka od pracovních povinností odvádí internet a sociální sítě. V tomto případě si musíte sami zakázat brouzdat po internetu a vypnout Vaši oblíbenou sociální síť. Pokud se povinnostem a práci budete věnovat naplno, budete mít mnohem rychleji vše z krku. A rázem zmizí i špatné svědomí, že jste opět nic nestihli.

Organizace času
Organizace času

 

Inspirujte se a zlepšujte se

Chcete být úspěšní a něčeho dosáhnout? V tom případě se musíte ve svém oboru neustále zlepšovat a krůček po krůčku směřovat ke svému cíli. Inspirujte se lidmi, kteří už něčeho dosáhli a splnili si svůj sen. Všímejte si toho, jakým způsobem dotyční dosáhli svého úspěchu, jak získali své dovednosti, jak se sami zdokonalovali. Může se jednat o vaše kolegy i známé osobnosti. Inspirujte se a pracujte sami na sobě.

Přepracovanost? Jak být efektivnější.

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!