Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Stres / foto: shutterstock

Máte deprese z práce?

Je ráno a vstáváte. Nic se vám nechce. Na nic se netěšíte. Přitom jste zdraví a relativně mladí. Jak je to možné?

Umyjete se, obléknete, nasnídáte. Vyrážíte do práce. Koukáte na znuděné, strhané obličeje. Přicházíte do práce a jediný rozdíl mezi obličeji z autobusu a obličeji v práci je v tom, že jste ty druhé již někdy předtím viděli. Pak se podíváte do zrcadla a vidíte, že jste mezi svými – zkrátka krásně zapadáte!

Vaše nitro ale křičí: „tohle je všechno špatně! Chci pryč z toho kolotoče, kde jen bojuju o své peníze, o své postavení a za věci, se kterými vnitřně nesouhlasím!“

Vše je ve vaší hlavě. V tu chvíli jste si totiž již odpověděli, v tu chvíli vy sami máte v hlavě řešení svých problémů! Děláte věci (nebo se podílíte na tvorbě věcí), u kterých nevidíte jejich smysl anebo – ještě hůře – nesouhlasíte s nimi. Proč to tedy děláte? Opět, nejlépe si odpovíte sami. Téměř na sto procent si odpovíte jednou z těchto tří odpovědí:

1/ nikde si nevydělám tolik peněz

To je možná pravda. Ale: zamyslete se nad tím, jak své peníze utrácíte. Zamyslete se nad největšími pravidelnými „zloději“ vašich peněz. Opravdu potřebujete tak dobré bydlení? Nestačilo by menší? Jsem sama, nemám tedy bydlet s kamarádkou? Opravdu potřebuju jednou za 5 let nové auto? Opravdu potřebuju utrácet za zábavu, alkohol, cestování? Ano, všechny tyhle věci jsou příjemné. Ale nesmíme těmto věcem dovolit, aby nás zotročili natolik, že se kvůli nim staneme otroky své prácer!

2/ mám strach, že odejdu z této práce, ale nakonec skončím v nějakém zaměstnání, které bude ještě horší

Strach je to, co nám permanentně ničí život. Ne, nesmíme se do věcí vrhat po hlavě, musíme přemýšlet, jestli náhodou neopakujeme něco, co jsme již vyzkoušeli a víme, že to nefunguje. Ale když máme chuť zabývat se něčím, co nás baví, měli bychom za tím jít! Ano, u spousty věcí, které nás baví, zjistíme, že nejsou potřeba – společnost nám za ně nic nezaplatí, pracovní smlouvu s tímto zaměřením zkrátka neseženeme. Ale vždycky, když jdeme za svými sny, nás to posune: i když třeba nakonec neděláme přesně to, co jsme si „vysnili“, děláme něco trochu podobného, co nás naplňuje.

3/ Co na to řekne okolí, když teď odejdu?

Nikdo za vás váš život neodžije! Jen vy sami jste odpovědní a to svému vlastnímu nitru za to co děláte. Ať kdokoliv z vašeho okolí řekne cokoliv, nemá to ten nejdůležitější vliv na to, jak se cítíte. A dobře cítit se budete jen mezi dobrými lidmi a je vlastně jedno v jakém prostředí. Naopak, například v nadnárodních korporacích budete zaměstnáni jistě mezi velmi bohatými lidmi a budete pracovat v krásných kancelářích, je však opravdu otázka jací tihle lidé budou. V průměru budou totiž tito lidé své nadání a schopnosti prodávat za co nejvíce peněz bez ohledu na to, jakým způsobem se k těmto penězům dostanou a co svým úsilím vytvoří. Jinými slovy: je jim jedno jestli něco dobrého vytvoří nebo ne.

Jan Hus kdysi umíral v plamenech za svoji pravdu a pravděpodobně umíral s klidnou myslí. Zločinec, který umírá na nevyléčitelnou nemoc v krásné nemocnici, protože jeho zločiny nebyly odhaleny, trpí díky svému svědomí. Už s tím ale nic neudělá – čas, který dostal přidělen, končí. Je tedy vůbec možné se každý den v práci tvářit jako žena na obrázku níže?

 

Nepřipouštějme si stres
Nepřipouštějme si stres

Než se pustíte do hledání nové „práce“, je však třeba udělat jeden důležitý krok. Vím bezpečně, že pracuji ve skupině špatných nebo zlých lidí? Vím, že tahle věc, kterou vidím, je špatná? Pokud si nejsem jist, musím jít za příslušným kolegou a záležitost s ním probrat: zeptat se jej, proč dělá to či ono. Často se totiž stává, že daná věc nějak vypadá, ale ve skutečnosti je trochu jiná. Že jsme tím nic nevyřešili? To není pravda:vyřešili jsme tím své vlastní deprese!

Máte deprese z práce?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!