Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
stěhování / foto: https://www.profigroup.cz/

Jak stěhovat lednici aneb příběh jedné ledničky

Stěhování věci z bytu nemusí být zase až tak složité. Horší je to s domácími spotřebiči, které už vyžadují určitou péči. To ostatně mohu potvrdit sám za sebe.

A to z důvodu, že jsem si myslel, že stěhování ledničky je v podstatě hračkou a není třeba u toho dodržovat jakékoliv unikátní postupy. Jak jsem se přesvědčil, nebyla to pravda. Lednici jsem sice přestěhoval, ale bohužel následně nefungovala a byla nutná její oprava. Jak jsem později zjistil, bylo to právě mojí vinou. Podívejte se proto společně na to, jak správně stěhovat lednici, aby to nebylo spojeno s jakoukoliv komplikací.

Lednička se vždy stěhuje prázdná

Na co rozhodně nezapomenout, to je určitě fakt, že lednice se za všech okolností stěhuje prázdná. Zkrátka a jednoduše v ní nesmí nic zůstat. Pokud plánujete její stěhování, potom v první řadě nezapomínejte na to, že by v ní nemnělo zůstat jakékoliv jídlo, jakékoliv nápoje ani cokoliv jiného. Dále nezapomeňte také na to, že by v ní neměli zůstat ani jednotlivé regály. I ty je třeba z lednice samozřejmě vyjmout, a to jak v rámci klasického prostoru, tak i v souvislosti s tím, že byste měli odstranit také všechny jednotlivé regály ze dvířek lednice.

 Lednici odmrazte a připravte na transport

Je lednice prázdná? Pokud ano, již ji můžete vypojit z elektrické sítě a pomalu připravit na transport. Prvním krokem je rozhodně to, že byste ji měli odmrazit. To platí hlavně v případě, kdy je její součástí i mrazicí prostor, který by měl být nejenom prázdný, ale neměl by zde být ani led. Důvody jsou hned dva. Ten první je to, že bude lednice zbytečně i o několik kilogramů těžší. Druhým důvodem je to, že jak bude led tát, bude z lednice postupně vytékat, což může způsobit nemalé znečištění různých prostorů.

Dále lednici připravte na transport jako takový. Nejprve se zaměřte na napájecí kabel, který je dobré smotat do klubka a následně ho umístit třeba za zadní rošt lednice. Důležité je, aby kabel nikde nepřekážel. Nyní se pusťte také do kroku, který souvisí se zajištěním jednotlivých dvířek lednice. I když riziko jejich otevření může být menší, je přece jenom třeba myslet na obezřetnost. Zde může pomoci třeba klasická lepicí páska, pomocí které oblepíte obvod lednice tak, že budete mít jistotu toho, že se dvířka zkrátka a jednoduše neotevřou. Místo lepicí pásky můžete použít třeba i provaz, nebo různé popruhy. Je to jenom na vás.

Vždy ve stoje

Nyní už můžete začít ledničku stěhovat. V tuto chvíli také přichází na řadu nutnost maximální obezřetnosti. A to z toho důvodu, že stěhování ledničky musí být realizováno výhradně jenom ve stoje, tedy v její svislé poloze. Rozhodně byste ji neměli jakkoliv a na jakoukoliv stranu klopit. Důvodem je to, že by mohl olej z kompresoru natéci do jednotlivých trubek a to by ve výsledku mohlo znamenat špatné chlazení, nebo dokonce nefunkčnost ledničky.

Ideálním pomocníkem při stěhování ledničky tak mohou být jak speciální stěhovací popruhy, tak se může jednat například také o klasický rudl. Obě možnosti vám pomohou, jak lednici udržet ve svislé poloze, ať už ji stěhujete po rovné ploše, nebo ji stěhujete například i ze schodů. Samozřejmě platí, že ve svislé poloze musí být i přepravována. Ať už v dodávce, nebo třeba na vleku.

Nezapínejte ihned

Další chybou při stěhování ledničky je to, že ji ihned po usazení na místo zapnete. Ideální je nechat alespoň pár hodin ustálit, aby se případný olej z trubek dostal zpět do kompresoru. Pokud ji takto necháte celý den, nic tím nezkazíte. Poté už ji můžete klasickým způsobem zapnout.

Pokud všechny výše uvedené postupy dodržíte, máte velkou jistotu toho, že stěhování ledničky bez problémů zvládnete. Na závěr připomeňme i to, že pokud se na tuto možnost sami necítíte, není problém oslovit zkušeného profesionála

K tomuto článku není otevřena diskuze