Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
uvodní obrázek / foto: https://www.levnekrby.cz/

Jak fungují peletová kamna – pár slov o levném topení

Topit nemusíme jenom elektřinou, nebo plynem. Hitem posledních let je také topení tuhými palivy. Většina lidí sice zná hlavně uhlí nebo klasické dřevo, ale to rozhodně není jediná možnost, kterou se dnes lze vydat.

Oblíbená jsou i peletová kamna . Ta spalují takzvané pelety. O co se konkrétně jedná? Jsou to speciální granulované dřevěné piliny, stejně jako se může jednat i o granule, které mají jiný rostlinný původ. Jedná se o materiál, který je dokonale čistý, protože správná peleta neobsahuje ani jakékoliv pojivo, ani neobsahuje žádné jiné látky.

Jak peletová kamna fungují?

Čím se topí, to již víte. Nyní se podívejme také na vlastnosti peletových kamen. Konkrétně tedy na to, jak vlastně konkrétně fungují. Hned na úvod je třeba říci, že tepelná energie je tvořena právě samotným spalováním, a to kde jinde, než ve spalovací komoře. Vzniklé teplo je následně využíváno třeba k ohřevu domácnosti. Zde mohou existovat různé řešení. Pokud jde o řešení horkovzdušných krbů, je používán ventilátor. Stejně tak existuje i možnost napojení na ústřední topení.

Pokud se podíváme také na proces hoření daných kamen, je nutné říci, že ze spalovací komory jsou pomocí ventilátoru a kouřovodu odváděny spaliny. Zároveň zde vzniká podtlak, pomocí kterého je do daného prostoru vháněn čerstvý vzduch, který logicky podporuje proces hoření. Ten probíhá v hermeticky uzavřeném prostoru.

Jaké jsou klíčové vlastnosti?

Ty je velmi důležité zmínit, jelikož jsou lehce spojeny s řadou výhod, na které se podíváme níže. Hlavní vlastností je to, že moderní peletová kamna jsou spojena s automatickým provozem, a to od samotného zapálení pelet, až po případné vypnutí kamen. V nich není nutné nijak zakládat oheň, jelikož vše je automatické, a to po stisku příslušného tlačítka, které zajistí, že se vlivem horkého vzduchu pelety sami vznítí. Jakmile dojde k zahoření, už kotel sám a automaticky reguluje konkrétní teplotu, s ohledem na množství požadovaného tepla. Konkrétní nastavení je u moderních kotlů hračkou.

Jaké výhody mají peletová kamna?

Dnes jsou spojovány především s možností velmi úsporného vytápění. Je tedy jasné, že se jedná o řešení, které má velmi vysokou účinnost. Ta dnes přesahuje hodnotu devadesáti procent. Náklady na provoz jsou tak srovnatelné třeba se spalováním hnědého uhlí. Mezi další výhody patří již zmíněná samostatnost celého spalovacího prostoru, stejně jako možnost umístit kamna doslova na libovolné místo v objektu. Hlavní je pouze nutnost zachování odtahu spalin. Mluvíme-li o hoření, je velkou výhodou také minimální vznik popela. Ten tvoří maximálně 3 procenta ze samotného paliva. Díky jeho dokonalé čistotě navíc nemusí být vyhazován, protože je možné ho použít jako velmi kvalitní minerální hnojivo.

Klíčovou výhodou je také rovnoměrnost a stálost výkonu, čehož je dosaženo právě automatickým provozem a možností jednoduchého nastavení. Díky ventilátorům je teplo navíc rozptylováno rovnoměrně do prostoru, čímž peletová kamna fungují mnohem lépe, než různé sálavé zdroje případného tepla. Jistotou je také bezpečnost provozu, čehož je docíleno jak hermeticky uzavřeným prostorem samotného hoření, tak i systémem elektronické ochrany, kde nechybí také kvalitní termoregulace. Díky tomu všemu se tak možnost vytápění tímto způsobem stává řešením, které je moderní, ekonomické a velmi zajímavé.

Nechybí ani moderní design

Nejedná se však jenom o praktické řešení, jelikož kamna na pelety zaujmou také svým vzhledem. Dnes není žádným problémem najít na trhu skutečně originální a také velmi moderní řešení, které se stane nejenom praktickým pomocníkem během zimy, ale jedná se také o velmi povedený designový prvek do každého interiéru. I to je jejich přínos.

K tomuto článku není otevřena diskuze