Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
BMI INDEX / foto: shutterstock

Jak jednoduše zjistíte, zda netrpíte nadváhou?

Také jste si všimli, že se v České republice vyskytuje stále více lidí, kteří mají nějaké to kilo navíc, než by měli mít? A co teprve, pokud mezi ně patříte i vy.

Jak ale jednoduše poznat, zda byste měli začít něco dělat se svým tělem a neriskovat, že vlivem nadváhy v blízké budoucnosti pocítíte zdravotní potíže? Stačí si zjistit, jaký máte BMI index.

Co je BMI?

Body Mass Index, tedy zkráceně BMI, je ukazatelem různého stupně obezity, respektive vaší tělesné hmotnosti. Je jasné, že tělesná váha se nedá optimalizovat obecně. Koneckonců každý z nás má jiné dispozice, je jinak vysoký a těžký. Právě BMI vám však ukáže, zda náhodou nejste příliš obézní, případně naopak netrpíte podvýživou, což je druhý extrém.

BMI hodnotu určí online kalkulátor

Jak jednoduše zjistit, zda netrpíte nadváhou, případně dokonce obezitou? Dnes už je to velmi jednoduché, ani nemusíte chodit k lékaři specialistovi. Primárně na to vystačí online BMI kalkulačka, na níž si během pár vteřin zjistíte potřebný údaj.

BMI kalkulátor funguje na velmi jednoduchém principu. Stačí do něho zadat pár základních údajů – vaši aktuální tělesnou hmotnost, výšku postavy a stáří. Po odeslání těchto informací se vám zobrazí číslo, které indikuje, zda jste obézní či nikoliv.

Poraďte se s lékaři

BMI samozřejmě nelze brát v potaz na sto procent. Je možné, že výsledek ovlivňují vaše aktuální zdravotní indispozice, případně to, zda jste například aktivními sportovci apod. V každém případě platí, že pokud zjistíte vysokou hodnotu BMI, je dobré kontaktovat odborníky na zdravou výživu, potažmo lékaře, kteří vám poradí, jak postupovat. Při nadváze a obezitě obvykle nezbytně nastupuje dieta. Tu je ale vždy bezpodmínečně nutné konzultovat s dietology a lékaři, jinak může mít výsledek spíše opačný efekt.

K tomuto článku není otevřena diskuze