Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Procházka / foto: shutterstock

Nechce se vám cvičit? Kolik kroků denně potřebujete pro zdraví?

Ne zrovna každý dbá na pravidelný pohyb. Přitom fyzická aktivita je důležitá pro naše zdraví. V dnešní moderní a uspěchané době je někdy obtížné najít si čas na nějaký pohyb.

A mnohdy také lenost brání někomu v tom, aby se začal hýbat. Nemusíte však nutně trávit hodiny v posilovně. Stačí vyrazit na procházku! 

Hlavní příčinou nadváhy a obezity je tzv. hypokinéza, tedy neaktivní způsob života. Hypokinéza způsobuje obezitu a nadváhu z 95 procent všech případů. Že pravidelný pohyb slouží jako prevence vzniku onemocnění srdce a cév dokázal již v 50. letech minulého století anglický profesor Morris, když prováděl průzkum mezi londýnskými řidiči autobusů a pošťáky. Pošťáci při své práci pravidelně chodí, a proto trpí méně často na onemocnění srdce a cév než řidiči autobusů, kteří většinu své pracovní doby prosedí.

Z celé řady lékařských studií vyplývá, že pravidelný pohyb má pozitivní vliv na stav srdce, na krevní tlak, dále snižuje riziko vzniku obezity, cukrovky a osteoporózy. Také posiluje imunitní systém a fyzickou zdatnost. Má také vliv na naší psychiku, kdy zastoupí antidepresiva.

Není nad procházku v přírodě
Není nad procházku v přírodě

Hýbat bychom se měli ideálně každý den, zvláště pak v případě, že máme sedavé zaměstnání. Po sezení v práci však není zrovna vhodné jít tělo „zničit“ do fitka. To rozhodně neprospěje ztuhlým svalům, spíše naopak. Ideální jsou v tomto případě právě procházky, a to alespoň půl hodiny za den. A snažte se chodit každý den, a to zejména, pokud máte nějaké zdravotní problémy, jako je například vysoký krevní tlak, cukrovka, srdeční či cévní onemocnění. Pokud se zmiňované choroby objevují ve vaší rodině, máte k nim genetické předpoklady, a proto ani vy nezapomínejte na pravidelný pohyb.

Chůze je vhodná takřka pro všechny, na rozdíl od jiných pohybových aktivit není nebezpečná ani finančně náročná. Zvládnete ji bez speciálního vybavení. Každý z nás by měl za den ujít minimálně 7500 kroků. Pokud denně ujdete méně než 3000 kroků, je to hodně špatně. Ideální počet kroků za den činí 10 tisíc, což je zhruba 7 a půl kilometru, které v pohodě ujdete za hodinu a půl. Pro pracovně či jinak plně vytížené jedince to může představovat problém.

Lze tedy nějakým způsobem navýšit denní počet kroků, i když má člověk jenom minimum volného času? Ano! Zkuste místo jízdy výtahem chodit po schodech, nejezděte všude autem, autobusem nebo tramvají, choďte i na kraťoučké procházky. Každý krok je pro vaše zdraví dobrý.

 

 

Nechce se vám cvičit? Kolik kroků denně potřebujete pro zdraví?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!