Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dětský pokoj / foto: Shutterstock

Vytvořte útulný dětský pokoj

Dětský pokoj může mít různé podoby. Záleží na mnoha faktorech - věku potomka, pohlaví, jeho osobnosti, ale i prostoru, vašich finančních možnostech atd. Pojďme si říci, co vzít v potaz při zařizování dětského království.

Nábytek do dětského pokoje

Ať už zařizujete pokojík pro jakoukoliv ratolest, dětská postel, případně postýlka, nebo kolébka, jde-li ještě o miminko, je nezbytná. Kvalita spánku (nejen) pro dítě je velmi důležitá, takže si dejte při výběru záležet. Postele se vyrábí z mnoha materiálů. Dbejte na preciznost provedení a o kvalitě vypoví i rošt (měl by být především pevný) a matrace. To jsou položky, na nichž se skutečně nevyplatí šetřit. Pokud jste ještě dětské postele nevybírali, něco si o nich nastudujte, či si nechte poradit odborníkem.


V pokojíku by měl být i další dětský nábytek. Dítka od předškolního věku až do adolescentního potřebují psací stůl a židli. Rovněž zde pečlivě volte. Vhodným vybavením podpoříte zdravý vývoj pohybového aparátu dítěte.

 A co ještě by mělo být v dětském pokoji? Samozřejmě nějaká skříň na oblečení, úložný prostor na hračky, sportovní vybavení atd., případně další nábytek dle potřeb vašeho potomka a prostorových možností pokoje.


Aby se váš potomek cítil dobře...

Při vybavování dětského pokoje myslete na funkčnost, celkovou praktičnost, ale také bezpečnost. Ta by měla být na prvním místě. To znamená, že byste měli nakupovat zdravotně nezávadné výrobky, ale také je uzpůsobit s ohledem na věk dítěte. 


Nezapomínejte ani na útulnost. Určitě chcete, aby se vaše ratolest cítila v pokoji dobře. Proto se věnujte i barvám, doplňkům a dalším prvkům. U mladších dětiček jistě sami zvolíte něco, co na ně bude působit dobře. Těm starší můžete dát volnou ruku, aby si své království uzpůsobily podle svého vkusu, alespoň tedy do určité míry. Někdy je samozřejmě třeba potomka maličko usměrnit.
A jakou podobu bude mít pokojík vašeho dítka?

K tomuto článku není otevřena diskuze