Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zbrojní průkaz / foto: Shutterstock

Jak získat zbrojní průkaz? A co byste o něm měli ještě vědět?

Pokud jste se dívali na akční americký film, v němž měli hlavní hrdinové při ruce neustále střelnou zbraň, možná jste si zateskli nad tím, že byste pro případ nouze a jako sebeobranu také chtěli mít nějakou zbraň u sebe.

Ovšem není to tak jednoduché. V první řadě je nezbytné získat zbrojní průkaz.

Zbrojní průkaz se však nevztahuje na všechny typy zbraní, což byste měli vědět ještě před tím, než si podáte přihlášku.

Zbraně, které můžete mít bez zbrojního průkazu

V současné době je možné pořídit si zbraň, aniž byste potřebovali zbrojní průkaz. Jedná se konkrétně o plynové zbraně, luky, vzduchovkay, flobertky, kuše a další zbraně spadající do kategorie D. Všechny je najdete v nabídce obchodů, jež mají v kompetenci prodej zbraní.

Hlavním důvodem absence zbrojního průkazu je, že výše vyjmenované nástroje nenadělají takové škody jako zbraně, u nichž je zbrojní průkaz žádoucí.

Pozor, není zbrojní průkaz jako zbrojní průkaz

Zákon o zbraních vymezuje hned pět skupin zbrojních průkazů, tudíž záleží na tom, pro jaké účely si chcete zbraň vůbec pořídit. Skupina A je určena pro sběratele (minimální věk 21 let), skupina B pro sportovní střelce (minimální věk 18 let) a skupina C zahrnuje zbraně pro lovecké potřeby (minimální věk 18 let). Ještě existují skupina D pro výkon zaměstnání či povolání (minimální věk 21 let) a skupina E pro ochranu života (minimální věk 21 let).

Kdo si může udělat zbrojní průkaz?

Pro získání zbrojního průkazu je požadovaná trestní bezúhonnost. Dále musíte splnit minimální věk, jenž se liší skupina od skupiny, jak můžete vidět v předchozím odstavci. Od praktického lékaře si musíte vyžádat posudek o zdravotní způsobilosti k držení zbrojního průkazu.

Jakmile složíte zkoušku odborné způsobilosti, která se skládá z teoretické a praktické části, stačí navštívit prodejnu nabízející prodej zbraní Praha (anebo jiné město) a vybrat si příslušnou zbraň.

K tomuto článku není otevřena diskuze