Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

SMSky, stále frčící móda

SMSky do našich životů vpadly rychlostí i silou uragánu. A nechtějí z nich zmizet.

Jen těžko si lze dnes představit, že ještě před deseti lety v psané komunikace převažovaly dopisy, které současný mladý člověk považuje za relikt div ne sto let starý.

Píší všechny generace
Nástup SMSek byl ale bleskurychlý. Že jich zpočátku využívali především mladí, tomu se nelze divit. Ale rychle jim na chuť přišla i střední generace a dnes už nejsou žádnou výjimkou ani důchodci zuřivě vymačkávající tlačítka mobilní klávesnice.

Na rozdíl od počítačů, s jejichž příchodem se mnozí lidé dosud tak úplně nesrovnali, se mobily a SMSky staly součástí každodenního života.

Při pohledu na objem odeslaných krátkých zpráv si můžeme oprávněně klást otázku, jak jen jsme to bez tohohle vynálezu mohli dříve vydržet? Vždyť dnes si přes SMSky plánujeme prakticky celý program.

Prznění češtiny nebo novotvary?
Že by bylo často lepší či úspornější zavolat, nebo napsat email? Možná, SMSky však mají pro většinu své kouzlo, kterého se po ochutnání už nechtějí zbavit.

Krátké zprávy mají ale i své kritiky. Zarytí češtináři si stěžují na prznění jazyka, jejich osvícenější kolegové však poukazují na nebývalý příliv zajímavých novotvarů a zlepšující se schopnosti pádně formulovat myšlenku. Je otázka, co SMSky podporují více.

Samozřejmě nic se nesmí přehánět a výtečníci, kteří otlačenými prsty o půlnoci dopisují stou esemesku za daný den, by se nad sebou měli zamyslet.

Nestíhám? SMSka to vyřeší
Občas také není od věci se pevně dohodnout jako za starých časů a ne se spoléhat jen na zprávy. Možná se to nezdá, ale SMSky podporují i lehkovážné chování. Lidé si zvykají nestíhat schůzky, protože přeci mohou napsat, že se o „chvíli“ zpozdí. Kdyby nemohli, určitě by se snažili více – partner by na ně také nemusel počkat.

Dříve, když se něco domluvilo, tak to také platilo. Dnes je vše takříkajíc na vodě, bez konečného ujištění. To poskytnou samozřejmě až esemesky.

Výrobci mobilních telefonů si oblibu lidí v psaní krátkých zpráv uvědomují a vychází jim stále více vstříc různými telefony, jež jsou uzpůsobeny právě především na co nejrychlejší vyťukávání písmen. Výjimkou už nejsou ani mobily vybavené QWERTY klávesnicemi, tedy těmi s jasně rozloženými a nesloučenými písmeny.

Co znamenají SMS pro vás?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 100