Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Skvrny od potu / foto: shutterstock

Oblečení zničené od potu: Zbavte se žlutých skvrn pomocí octu, sody a dalších dostupných ingrediencí

Dříve či později se na každém bílém oblečení objeví žluté skvrny od potu. Neznamená to, že je prádlo už nepoužitelné na běžné nošení. Skvrn se lze totiž snadno zbavit. Jak?

Žluté skvrny od potu se zkrátka objeví na bílém oblečení. Pokud je vypereme okamžitě, tak se ztratí. Ale ne vždy je možné košili, tričko, svetr ihned vyprat. Rovněž i po čase zanechávají čím dál více žlutou stopu. Jak se vypořádat se staršími a zažranými skvrnami od potu?

Síla kombinace octu a jedlé sody

Bílé oblečení položte na vodorovný povrch, který nesmí být dřevěný, ale nejlépe plastový. Na skvrny od potu nasypejte jedlou sodu tak, aby překryla žlutou skvrnu od potu. Poté vezměte rozprašovač a nalijte do něj bílý ocet a nastříkejte na jedlou sodu. Pozor, bude to hodně pěnit. Nechte chvíli působit. Pak prádlo vymáchejte ve studené vodě a poté ho normálně vyperte.

Účinnou pomoc nabízí jedlá soda
Účinnou pomoc nabízí jedlá soda – Zdroj: Shutterstock.com

Prášek do pečiva na zažloutlé skvrny

Pomocník, který se nachází snad v každé domácnosti. Poslouží nejen při pečení či úklidu, ale má i skvělý efekt na starší zažloutlé skvrny. Do kbelíku o objemu 5 litrů nalijte vodu o teplotě 50 °C a přidejte 1 až 2 sáčky prášku do pečiva. Pořádně promíchejte, aby se prášek ve vodě rozpustil. Oblečení vložte do kbelíku a nechte působit cca 40 minut. Poté vyperte klasicky v pračce.

Pomoc nabízí kyselina citronová i šťáva z citronu

Se skvrnami od potu si poradí i kyselina citronová. Místo ní můžete použít i šťávu z citronu. Stačí v 1 litru horké vody rozpustit 10 g kyseliny citronové (případně šťávu z 1 citronu) a pořádně promíchat. Do roztoku namočte oblečení a nechte působit přes celou noc. Pak oblečení vyperte klasicky v pračce. Jedná se o variantu, která je šetrná i k pleteným věcem.

Citronová šťáva překvapí svými schopnostmi
Citronová šťáva překvapí svými schopnostmi – Zdroj: Shutterstock.com

Aspirin coby lék účinný i na skvrny

Aspirin zná každý. Věřte, že se nejedná jen o účinný lék na bolest, ale pomůže vám s odstraněním zažloutlých skvrn od potu. V šálku horké vody rozmačkejte 2 tablety aspirinu a tento roztok nalijte přímo na skvrnu. Poté nechte působit alespoň 2 hodiny. Pak vyperte normálně v pračce.

 

Zdroje:

https://living.iprima.cz/jak-na-to-zlute-skvrny-od-potu-odstranit

https://www.dumazahrada.cz/clanek/jak-se-zbavit-skvrn-od-potu-20220824.html

Oblečení zničené od potu: Zbavte se žlutých skvrn pomocí octu, sody a dalších dostupných ingrediencí

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!