Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dřevěné hranoly / foto: https://palubky-online.cz/

Inspirativní rádce: Kde můžete doma i na zahradě využít dřevěné hranoly?

Přinášíme inspiraci a tipy na využití dřevěných hranolů v interiéru i exteriéru. Poradíme, co vše z nich můžete vyrobit a jak s nimi vhodně pracovat.

Máte rádi přírodní materiály, a dřevo především? Pak ho neváhejte co nejvíce zapojit do vybavení interiéru i do staveb a prvků na své zahradě. Dřevěné hranoly totiž nabízejí nekonečné možnosti, kde je můžete využít. Inspirujte se v našem článku!

Nábytek i dekorativní prvky

Se světlými nebo tmavými hranoly můžete s trochou zručnosti vykouzlit originální nábytek, jako jsou police, stoly, židle, postele či knihovny. Skvěle poslouží také na obložení stěn i stropů. Vytvoříte z nich zajímavé dekorace či doplňky, skvěle se hodí například jako rámy zrcadel a obrazů. Milovníci rustikálního vzhledu je můžou použít i jako stropní trámy, které místnosti dodají pocit tepla, autenticity a v neposlední řadě zafungují i jako skvělý izolant – dřevo drží teplo a tlumí hluk.

Dřevo v luxusním interiéru

Od zahradních altánků až po dětskou houpačku

Ve venkovních prostorách se dřevěné hranoly perfektně hodí na stavbu altánku, zahradních domků či pergol. Vyrobit z nich můžete i efektivní přístřešek na palivové dřevo a nářadí, stejně jako praktické ohrazení kolem bazénu. Uplatnění najdou také v podobě opěrných trámů při úpravách terénu nebo jako konstrukce pro popínavé rostliny. Uzdu kreativitě pak můžete popustit při vytváření originálních prolézaček či houpačky pro děti, za které vás vaši nejmenší určitě odmění úsměvem ve tváří a hodinami radostného dovádění.

TIP: Až se do nějakého DYI projektu vrhnete, nezapomeňte dřevěné hranoly v rámci celé konstrukce dobře zajistit. Pro spojování hranolů používejte vruty do dřeva, úhelníky nebo ocelové spojky. Zajistíte tak maximální stabilitu konstrukce. Nebojte se také experimentovat s různými tvary a využitím hranolů pro vytvoření unikátních a osobitých prvků ve svém domově i na zahradě.

Jaké dřevěné hranoly zvolit?

Při výběru hranolů byste měli zvážit účel jejich použití, jakým klimatickým podmínkám či jiné zátěži budou vystaveny a v neposlední řadě jakou kvalitu i vzhled dřeva preferujete a jaké rozměry mají hranoly mít.

Běžně používané dřeviny pro hranoly zahrnují smrk a borovici, které jsou snadno opracovatelné i cenově dostupné. Dřevěné hranoly pro venkovní použití, například u zahradních staveb, by nicméně měly být odolnější, proto se pro ně více hodí dub a teak.

Práce se dřevem

Péče o dřevěné hranoly

Abyste prodloužili životnost a zachovali přirozenou krásu dřevěných hranolů, měli byste je pravidelně ošetřovat ochrannými oleji nebo lazurami. U venkovních staveb a prvků nezapomeňte také pravidelně kontrolovat, zda hranoly nenesou známky poškození či hniloby. Části s větším poškozením pak raději neváhejte bezprostředně opravit či vyměnit za nové.

Ať už plánujete stavbu altánku, nebo hledáte způsoby, jak využít hranoly v interiéru, nechte se inspirovat a vytvořte něco unikátního. S kvalitními hranoly z masivu si tvoření užijete a výsledky vás i vaše nejbližší budou těšit dlouhá léta. Investice do přírodního materiálu se rozhodně vyplatí.

K tomuto článku není otevřena diskuze