Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Klíště / foto: Shutterstock

Paraziti, kteří nám pijí krev

Nejsou to žádní roztomilí tvorečkové, které byste si s chutí přivedli domů. Blechy, klíšťata, prostě havěť. Dlouho vydrží bez potravy, ale když začnou hodovat, je zle. Přenášejí choroby, trápí nás, ale dá se s nimi bojovat.

Klíšťata na své oběti nejčastěji číhají ve výšce do půl metru nad zemí. Bez potravy vydrží i 5 let. Neseskakují ze stromů, jak se občas někdo domnívá. No ale když už se jednou klíště zakousne, může být pozdě. Hrozí encefalitida a jiné choroby, i když klíště rychle vyndáte.

 

Speciální ponožky na ochranu

magazin.cz
Nejlepší je vůbec mu nedovolit se přisát. To zařídíte správnou obuví, dlouhými kalhotami nebo postříkáním či natřením repelentem či jiným prostředkem, který klíšťata odpuzuje. Na světě ale existují už i speciální protiklíšťové ponožky či návleky a prodávají se už i u nás.

 

Speciální ponožky a návleky jsou napuštěné látkami, které klíšťata odpuzují a vydrží i po opakovaném vyprání. Ponožky stojí okolo stovky a seženete je v některých obchodech s punčochovým zbožím. Na našem trhu už je protiklíšťové oblečení třeba pro lesní dělníky, sportovce, turisty, ale i speciální oblečky pro čtyřnohé mazlíčky.

 

Pokud vám ani oblečky či ponožky nedodají klidu, po návratu z přírody hoďte všechno oblečení do pračky a případná číhající klíšťata zabijte praním. Ale pozor, musíte prát alespoň na 60 stupňů, klíšťata jsou nezmaři a nižší teploty jim nic nedělají.

 

Nebo je hoďte do sušičky, ta zabírá stoprocentně. Sucho klíšťata nenávidí. Vyzkoumal to jeden americký entomolog, kterého zajímalo, kolik tihle paraziti vlastně vydrží.

 
Co když se zakousne

Když už se do vás klíště zakousne, nejlépe je vykroutit ho speciální svorkou, podobnou pinzetě. Tahle se prodává u veterinářů či ve zverimexech. Speciální pinzeta má zoubky, když se stiskne, sama drží a lze s ní kroužit. To s obyčejnou pinzetou tak lehce nesvedete.

 

Je přitom jedno, jestli to uděláte po směru nebo proti směru hodinových ručiček. Klíště nemá sosák ve tvaru nějaké šroubovice. Nepoužívejte olej ani mýdlo, klíště se dusí a do ranky vypustí sekrety.


Po odstranění klíštěte zakápněte místo jódem, který postižené místo vydesinfikuje do hloubky. Nebo prostě a jednoduše potřete alkoholem, pak ještě pár dní sledujte, jestli vám rána mizí nebo ne. Kdyby se flek zvětšoval, raději zajděte k doktorovi.

 

To je blecha psí, ta na člověka nejde

magazin.cz
Jsou různé druhy blech, slepičí, kočičí, psí, obecné, ale všechny jsou víceméně schopny vyměnit jedno za druhé. Takže slavná věta, kterou pronesl Josef Kemr v českém filmu Na samotě u lesa „to jsou blechy psí, ty na člověka nejdou“, je nesmysl.

 

Zvíře napadené blechami jich na sobě může mít tisíce. Ale poznáte třeba i jednu jedinou takovou mršku. Když se do vás totiž blecha zakousne, vyloučí látku, která zabraňuje srážlivosti krve, aby pak mohla sát vaši krev, jak se jí zlíbí. Kvůli téhle látce pak místo svědí a po těle máte flíčky všude tam, kde na vás blecha hodovala.

 

Chytit blechy jde lehce, může to mít ale nedozírné následky. Blecha je totiž prevít, přenáší řadu nemocí - od lymské boreliózy přes encefalitidu až k moru. Blecha může v žaludku přenášet bakterie moru, když se jí tam přemnoží, při sání krve na hostiteli mu morové bakterie vyzvrací do těla.

 

Umí vyskočit 10000krát bez zastavení

magazin.cz
Kromě toho, že je blecha dost nechutná, je také obdivuhodná. Výborná sportovkyně… Třeba ta kočičí vydrží umí vyskočit do výšky 300krát větší než je její tělo a bez zastavení dokáže vyskočit 10000krát. Bez potravy vydrží až 8 měsíců, pak ale, když najde vhodnou oběť, přežere se často tak, až umře.

 

Pokud ji chytíte mezi prsty, i když je to nadlidský úkol, hoďte ji do sklenky s vodou a přidejte iron nebo jiný sajrajt. Pokud má blechy váš mazlíček, odblešte nejen jeho, ale hlavně jeho pelíšek a oblíbená místa, kde se zdržuje.

 

Blechy kladou vajíčka, která také musíte zneškodnit, pokud se blech chcete definitivně zbavit. Jenže vajíčka se nedrží na hostiteli, často spadnou někam na podlahu, do škvír ve dřevě a tak. Rozhodně to není snadný boj. Hodně štěstí při hubení…

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 149