Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Nejlepší útěky z vězení

Vězení vyzařují tajemnou auru, která působí především na lidi kolem. Trestanci uvěznění uvnitř zdí nápravných ústavů to ale vidí jinak. Vesměs chtějí ven.

Jen naprosté minimum z nich ale dokáže naplánovat útěk a následně ho také provést. Když se to povede, pak to stojí opravdu za to.

Většinou nejde o tak komplikované případy, jak by se mohlo zdát z televizního seriálu Prison Break alias Útěk z vězení. Obvykle je celá věc mnohem údernější a dynamičtější. Následující útěky patří mezi zločinci na samou špičku.

Bill Hayes utíká z tureckého vězení
Byla o něm napsána dokonce kniha Půlnoční expres. A že bylo o čem psát. Bill Hayes byl tureckým soudem odsouzen ke třiceti letům žaláře za pašování drog. Schytal přitom velmi nevybíravou věznici: istanbulský Sagmalicar.

Následně byl transportován na ostrov v úžině Bospor v Marmarském moři. Tam musel vykonávat těžkou práci v docích. A šest měsíců plánoval útěk.

Připravil si jednoduchý vor a pádloval rukama i nohama, dokud nedosáhl řeckých hranic, odkud se dostal až do USA. Jeho útěk vyžadoval překonání půlky zeměkoule. Kruh se uzavřel, když byl Hayes roku 2007 pozván jako člen delegace pro rozvoj demokracie do Turecka.

Útěk z věznice Maze

Největší útěk v historii Velké Británie se udál roku 1983, kdy uteklo osmatřicet členů ozbrojeného křídla organizace IRA. Podařilo se jim do věznice propašovat zbraně, které následně použili k převzetí zásobovacího vozidla.

Krátce po útěku byla většina z uprchlíků opět uvězněna, ovšem to byla součást plánu, který měl osvobodit pouze nejdůležitější hrstku. Dva z nich dosud unikají spravedlnosti.

Útěk z Alcatrazu
Franku Morrisovi a bratrům Anglinovým se podařil útěk, který se dá označit za možná nejznámější v celé historii útěků z vězení. Zdrhli totiž z Alcatrazu, jediného vězení, které se s vážnou tváří může nazývat odolným vůči podobným excesům.

Alcatraz zažil celou řadu pokusů o útěk, žádný se však nepodařil. Zmíněným mužům se možná podařil, možná ne. Jejich osudy jsou neznámé. Tvrdí se, že při útěku museli zemřít, ale kdo ví?

Každopádně jim plánování zabralo zhruba sedm měsíců, kdy kopali tunely, připravovali jednoduché rafty, sledovali a odpočítávali patroly dozorců atd. Plán byl skvělý a provedení téměř bezchybné. Nebo snad nejenom téměř?

Agent Georgie Blake utíká

Známý dvojitý agent George Blake, který nepracoval jen pro svou domovskou organizaci MI6, ale zradil celou řadu vlastních špionů Rusům, utekl z londýnského vězení ve velkém stylu. Pilkou si prořezal díru a následně se spustil lanem z okna.

Podařilo se mu uniknout až do Sovětského svazu. Opustil svou ženu i tři děti a založil novou rodinu. Ani v současném Rusku si nežije špatně a je považován za národního hrdinu. V roce 2007 ho prezident Vladimir Putin ocenil Řádem přátelství.

Útěk helikoptérou
V roce 1973 se udál velmi originální útěk, který je vůbec prvním a stále jediným úspěšným, který byl proveden za pomocí helikoptéry. Ta byla zcizena, aby následně přistála uprostřed vězeňského nádvoří. Plán byl tak geniálně novátorský, že stráže přistávající vrtulník považovali za vládní delegaci.

Tehdy utekli tři muži, opět členové IRA, kteří byli v následujících letech opět polapeni. Cenu za originalitu jim už ale nikdo neodpáře. Úřady byly tak ztrapněny, že raději nasadily dvacet tisíc mužů na prohledávání okolí.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 94