Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Keporkak. Ilustrační foto. / foto: Shutterstock

Velryba si pletla jachtu s mámou

Některá odložená miminka končí v kontejnerech nebo babyboxech, jedna malá velryba, která přišla o mámu, si našla náhradní. Přisála se k ní a odmítala se pustit. Nic divného, jenže tady šlo o jachtu.

Vše se odehrálo u Sydney, mládě se odmítalo malé jachty pustit a sveřepě trvalo na tom, že z jachty teď bude její macecha.

 
Jako z filmu

Na místo se sjela řada odborníků, kteří chtěli mláděti pomoci. Jenže mladý keporkak se jachty za žádnou cenu nehodlal vzdát. Jestli ho matka opustila nebo jestli ji třeba někdo zabil či zranil, nikdo neví. Faktem je, že příběh jako vystřižený z filmového dramatu Zachraňte Willyho, skončil špatně.

 

Australští veterináři museli v pátek ráno mládě utratit. Veškeré pokusy odlákat jej od jachet selhaly. Jeho stav se stále horšil a nakonec odborníci snahu o záchranu jeho života vzdali.  

Australané dojatě sledovali osud keporkaka. Mládě velryby hrbaté se tu objevilo už v pondělí. Od té doby se mu různí zoologové a další odborníci snažili pomoci.

 

Záchranáři, kteří se specializují na pomoc velrybám, odtáhli jachtu dál od břehu, aby velryba mohla zahlédnout jiné dospělé velryby a vydat se raději za nimi. Ty by ji mohly adoptovat a dramatu by byl konec.

 

Všechna řešení selhala

Dokonce byly velryby i na dohled, ale neskončilo to happy-endem. „Úspěšně jsme vyvezli jachtu asi kilometr na volné moře. Zahlédli jsme velryby o trošku dál na volném moři a doufali, že se k nim velryba připojí. Pak ale přišla zpráva ze západního břehu zátoky Pittwater, že se zmatené mládě vrátilo,“ uvedl mluvčí záchranářů Chris Macintosh.

 

Mládě se tedy vrátilo do zátoky Pittwater a proplouvalo kolem dalších jachet. A zase si vybíralo jinou jachtu, „macechu“, kterou by požádalo o kus žvance. Podle tohoto keporkaka byla prostě asi jachta nejlepší máma. A to mu zlomilo vaz.

 

Jachta mu totiž nemůže dát potřebné mléko a keporkak tak nepřibere svých 5,5 kilogramu denně, jak by potřeboval. Aby mu dávali mléko lidi z nějakých cisteren, to taky nešlo. Ani jiné varianty neuspěly. Třeba odchytit mládě a vzít si ho na výchovu domů. „V Austrálii je tato varianta nepřípustná a pravděpodobně i jinde ve světě,“ řekl mluvčí.

„Je to velice smutné, ale jediné co v tomto případě můžeme dělat, je monitorovat pohyb mláděte a doufat, že si najde novou maminku,“ doplnil. To se nepodařilo, nakonec veterináři museli zkrátit keporkakovo utrpení. 

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 190