Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dračice / foto: shutterstock

Tajemství krásy? Průměr, hormony, blond

Co je to za kouzlo, které dělá některé lidí krásnými a které spousta lidí naopak postrádá? Je to otázka, která se svým významem v moderní době rovná legendárnímu „být, či nebýt“.

Ostatně odpověď na ní hledají neurologové, psychologové i antropologové. Ti všichni se snaží magii krásy dekonstruovat, ale stoprocentně se jim to zatím nedaří. V knize „Do Gentlemens Really prefer Blond“ se odkrývá řada zajímavých témat.

Průměrnost frčí
Zatím se shodli zejména na tom, že většina kouzla tkví v obličeji. Prozkoumali proto kategorie průměrnosti (jak moc se obličejové křivky blíží průměru), symetrie (jak se podobají obě strany obličeje) a sexuálního dimorfizmu (jak vypadá maskulinní a femininní obličej).

Když se na to tak podíváte, možná vás zarazí kategorie průměrnosti. Působí to zvláštně. Být průměrný přece není nic lákavého, že ano? Ale celá věc se má trochu jinak. Ve skutečnosti se většina lidí průměru vymyká. Naše oči jsou daleko od sebe, nebo naopak blízko, nos je příliš ostrý či křivý apod. Průměrnost se tak dá z určitého úhlu pohledu vykládat také jako ideál.

Pomocí počítačového programu vědci konstruují průměrné obličeje. Je to docela jednoduché – prolnou obličeje co možná největšího počtu lidí. A světe div se – čím více lidí se takhle zkříží, tím je výsledek atraktivnější.

Symetrie to zachrání
Teorie vědců je následující. Domnívají se, že jak lidé chodí světem, všímají si na obličejích cizích osob podobných znaků. Ty si pak pamatují a považují je za hezké.

Je zajímavé, že opravdu atraktivní obličeje jsou přijímané národy i kulturami na celém světě. Jejich hodnoty v tomto směru jsou podobné. Dokonce kojenci staří jen pár dní dokáží rozpoznat atraktivní obličej. Jak to dělají, je tajemstvím, ale ví se, že jsou toho běžně schopni.

Důležitá je i symetrie. Podívejte se například na Gwyneth Paltrow. Její obličej nevypadá zrovna průměrně. Má širokou pusu a místo mezi očima je také větší než normálně. Jenže v jejím případě to zachraňuje dokonalá symetrie.

Symetrie je vůbec zajímavým fenoménem. Evidentně je projevem zdravého těla. Je dokázáno, že lidé se symetrickým obličejem a tělem jsou o poznání zdravější a silnější než ostatní.

Hlavně hodně hormonů
Sexuální dimorfizmus je třetí kategorií. Hormon testosteron u mužů ovlivňuje také vzezření obličeje. Kdo ho má hodně, bude mít pravděpodobně velký nos, malé oči, vystouplé lícní kosti a vůbec bude vypadat jako chlapák. Není tajemstvím, že ženy jsou těmito typy přitahovány, ať chtějí, nebo nechtějí. Z živočišného pohledu jde prostě o ideální samce.

U žen záleží zase na hladině estrogenu. U nich tvoří kulatější obličeje, menší nosánky a rovnější dolní polovinu obličeje než tu horní. Že to jsou mužské favoritky, netřeba připomínat.

S estrogenem mají také co do činění velká prsa. Přesné závěry, proč mají muži rádi mohutná poprsí, se nedají učinit, ale naprostá většina teorií vychází z plodnosti. Ano, velká prsa se nám mohou líbit, ale to co pracuje na pozadí těchto pocitů, jsou jen přírodní pudy. Podvědomě víme, že matka s velkými prsy se dokáže o dítě lépe postarat.

Existují ale i myšlenky vycházející z Oidipova komplexu. Muži podle nich mají vyhledávat postavy podobné matkám.

Nebojte se vrásek
Spousta žen nesnáší stárnutí. Jednoduše proto, že mají za to, že muži hledají mladistvé typy. Částečně mají pravdu. Muži na krátké vztahy skutečně vyhledávají co nejmladší dívky. Ovšem výzkumy ukázaly, že muži narození matkám po třicítce jsou mnohem tolerantnější k projevům stárnutí a častěji vyhledávají pro život starší partnerky.

A samozřejmě – muži skutečně preferují blondýnky, ale to už víte z našich starších článků...

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 481