Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nahota / foto: sxc.hu

Svlékají se za 10 euro. Chtějí víc

Svlékají se, aby měli umělci co malovat. Teď před pařížskou radnicí špatně placené umělecké modelky odhodily všechny svršky, aby v mrazivém počasí upozornily na podmínky, v nichž pracují.

Co jim hlavně vadí? Jednak nedostatek respektu, ovšem hlavně a v první řadě nedostatek peněz. Před radnicí byly nejen ženy, ale i muži. Všichni žádali vyšší odměny. Vyprovokovalo je nedávné rozhodnutí pařížských úřadů, které zakázaly dávat modelkám a modelům spropitné.  

 

„Jsme velmi špatně placené, tak to bylo vždycky,“ uvedla modelka Carole Kras. „Teď to ale vypadá, že se nás snaží definitivně zbavit,“ doplnila během oblékání po skončení krátkého protestu.

 

Komorní protest s velkým ohlasem

Demonstrace uměleckých modelek a modelů byla ve srovnání s obvyklými sociálními bouřemi francouzských učitelů, řidičů či úředníků velmi komorní, přesto ale ve městě, které je proslulé dlouhou a bohatou uměleckou tradicí, vyvolala širokou odezvu.

 

Modelky, které pózují před studenty pařížských uměleckých škol i profesionálními umělci, říkají, že rozhodnutí radnice o zrušení spropitného bylo poslední kapkou.

 

„Chceme být lépe placené,“ zdůraznila Carole, která pózuje již patnáct let. Je to přitom její hlavní zaměstnání. Za hodinu „nahoty“ si podle svých slov vydělá okolo 10 euro, jedno takové pózování trvá okolo tří hodin. Ač se to nemusí jevit jako velká dřina, není to nic jednoduchého. „Je to únavná práce. Fyzicky náročná, musíte být vytrvalí,“ doplnila.

 
Prý najdou řešení

Pařížská radnice odmítá povolit dýška, tvrdí však, že řešení přece jen najde. „Můžeme se bavit o tom, jak zařídit, aby si vydělali více. Nemůžeme jim ale ve státní budově povolit vybírání peněz, které se později nedaní. Vyřešilo by se to, pokud ministerstvo označí tuto činnost za profesi,“ uvedl Christophe Girard, zodpovědný za kulturu na pařížské radnici.

 

Dodal, že by nerad, aby pózování zmizelo. Patří totiž k dobrým tradicím Francie. „Myslím, že právě tenhle krásný protest ukázal, že jim na jejich práci záleží. Svléknout se deset dnů před Vánocemi, to není jen tak,“ uvedl Girard.

 

Podobný protest se odehrál letos v lednu v Římě. Tam ale modelky protestovaly obráceným způsobem, odmítly se svléci.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 108