Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Časté pařby a párty, méně demence

Švédští vědci zveřejnili výsledky výzkumu, který ukazuje, že čilý společenský život pomáhá předcházet demenci.

Společensky aktivní lidé, kteří se nedají snadno rozhodit, mají ve srovnání s lidmi, kteří jsou osamělí a náchylní k obavám, o padesát procent nižší riziko, že se u nich vyskytne demence.

"Již dřívější studie ukázaly, že chronické obavy a stres mohou poškodit části mozku, jako například hippokamus, a působit rozvoj demence," říká doktor Hui-Xin Wang z Karolinska Institute. "Náš výzkum ukázal, že nižší riziko demence existuje i u lidí, kteří jsou klidní, otevření a vedou společenský život."

Dbát na životní styl
Odhaduje se, že celosvětově ztrátou paměti, problémy s orientací a dalšími symptomy Alzheimerovy choroby a jiných forem demence trpí 24 miliónů lidí. Vědci odhadují, že do roku 2040 by mohl tento počet čtyřnásobně vzrůst. Proto je nutné zkoumat příčiny, které k těmto chorobám vedou.

Švédská studie zahrnula 506 starších lidí, kteří v době prvního vyšetření netrpěli demencí. Dobrovolníci vyplňovali dotazníky a byli sledováni po dobu šesti let. Jak uvádí agentura Reuters, během té doby se demence objevila u 144 z nich.

Ukázalo se také, že méně vystresovaní muži i ženy, kteří vedli aktivní společenský život, byli k demenci o 50 procent méně náchylní.

"Dobrá zpráva je, že narozdíl od genetických dispozic je životní styl něco, co může člověk sám ovlivnit," dodal doktor Wang. "Toto jsou zatím jen předběžné výsledky a přesné působení duševního postoje na risk demence není ještě přesně znám."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 553