Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Facebook zachránil život sebevrahovi

Teenager, který se pokoušel spáchat sebevraždu, byl zachráněn poté, co jeho kamarádka z Facebooku zalarmovala policii.

Šestnáctiletý sebevrah z Velké Británie si o svých sebevražedných úmyslech povídal se svou internetovou kamarádkou, která žije v Marylandu ve Spojených státech. Americká dívka to řekla své matce a obě společně promptně zahájily záchranou akci, do které zaangažovaly Bílý dům, britskou ambasádu a dvě britské policejní stanice.

Hrůzostrašný vzkaz

Mladík do chatu napsal: „Jdu pryč, udělám něco, na co už dlouho myslím, až mě najdou, všichni pochopí.“

Zprávu poslal v 23:30 ve středu v noci. Jeho kamarádka dostala strach a řekla o tom své matce, která informovala americkou policii. Ta okamžitě spustila mezinárodní poplach.

Dívka znala pouze chlapcovo jméno a to, že chodí na školu v Oxfordshire. Z těchto údajů dokázal policejní důstojník najít osm adres v kraji. Policie navštěvovala jednu adresu po druhé, chlapce našla až na čtvrtý pokus, kousek za Oxfordem. Bylo to na poslední chvíli, chlapec už spolykal větší množství prášků a byl v bezvědomí.

Poté ho převezli do nemocnice, kde ho ošetřili. Jen tři hodiny poté, co odeslal svůj vzkaz na Facebook.

Bolestivé a pracné pátrání
„Skutečně jsme nemohli moc dělat. Měli jsme jen kusé informace,“ řekl superintendant Brendan O'Dowda deníku Daily Mail.

Policie v Abingdon call centre v Oxfordshire hledala sebevraha přes elektronický registr a přes Google.

„Zásluhou houževnatosti a profesionality členů policie jsme dokázali vyčlenit jen pár adres, pak jsme jednu po druhé obcházeli. Bylo to pracné a bolestivé, než jsme našli toho chlapce,“ řekl O'Dowda.

Rodiče chlapce nechtějí být jmenováni a požádali média, aby je nechali v klidu, než se vzpamatují z šoku, který museli přestát.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 311