Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejdivnější zvířata světa

Každý rok dojde k objevení 15 000 dosud neznámých živočišných druhů. Samozřejmě, čím víc se posouváme v čase, tím unikátnější druhy nacházíme. Pojďme se podívat na ty nejzajímavější.

Draculova ryba
Byla objevena letos v pobřežních vodách Barmy. Kromě toho, že vypadá hrozivě, se pyšní zdánlivě dvěma tesáky, které jí vynesly přezdívku Draculova ryba. Ve skutečnosti je tento druh poměrně známý. Vědci se ale domnívali, že zuby už dávno ztratil. Není to ale tak, že by si v evolučním procesu vypěstoval nové. Nejde totiž o zuby, nýbrž zvláštně zakřivené kosti, které pronikly ven.

magazin.cz


Nejmenší had světa

Miniaturního hada našli minulý rok na ostrůvku jménem Barbados. Jde o přesný opak všech těch obřích hadů, jejichž fosilie jsou v poslední době nacházeny. Tohle je oficiálně nejmenší had na světě. Měří necelých sto milimetrů a je tenký asi jako špageta. Skoro to vypadá, že jde o žížalu. Ostatně, tenhle had se také živí hmyzem v půdě.

magazin.cz

Psychedelická žáboryba
Když byla tahle neskutečně barevná ryba objevena u jednoho indonéského ostrova, všichni se divili, jak to, že si jí do té doby v těchto velmi dobře prozkoumaných vodách nevšiml. Brzy pochopili: několik chycených exemplářů z roku 2008 se vědcům nějakým způsobem ztratilo! Má se za to, že tato ryba se dokáže skvěle maskovat. Také nerada plave a raději „chodí“ po dne.

magazin.cz

Liščí netopýr
Tomuto druhu, objevenému minulý rok na Filipínách, se také říká létající liška nebo blonďatý netopýr. Má totiž unikátní zabarvení, díky kterému vypadá v obličeji skoro jako liška. A je opravdu roztomilý, nemyslíte? O důvod víc, proč se přestat bát těchto mírumilovných zvířat.

magazin.cz

Ryba s kokpitem místo hlavy
Tento unikátní druh ryby byl objeven už dříve, avšak bez větší pozornosti. Vědci se mu pořádně začali věnovat až letos a ponořili se za ním do černých hlubin, kde konečně spatřili jeho neuvěřitelné unikum. Hlava této ryby je totiž fakticky průhledná. Podle všeho to je hlavně kvůli očím, které tak mohou vidět všemi směry a lépe si vyčíhat kořist.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 689