Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Kruhy v polích? Dělají je zdrogovaní klokani

Na australském ostrově Tasmánii nepůsobí žádné záhadné síly. Ukázalo se, že za kruhy v polích máku mohou klokani. Ti požírají nezralé makovice a pod vlivem opia v nich obsaženého hopsají v kruzích.

Tímto zjištěním se vysvětlily místní legendy o záhadných obrazcích, které se občas objevují v polích máku. Hlavní tasmánská prokurátorka Lara Giddings potvrdila listu Mercury, že zdrogovaní klokani byli při svém hopsání přistiženi.

"V poslední době jsem pročítala zprávy od pěstitelů makovic. Ti si stěžují, že jim do polí lezou klokani, užívají drogy a skáčou v kruzích," řekla Giddings při projednávání rozpočtu.

Manažer společnosti Tasmanian Alkaloids Rick Rockliff řekl, že je známo, že zvěř a dobytek, který se dostane do makového pole, se "chová divně".

Dodal: "Koluje hodně příběhů o ovcích, které spořádaly nějaké makovice zbylé po sklizni a začaly chodit v kruhu. Jako pěstitelé se ale snažíme zabránit tomuto druhu konzumace, zvláště v případě dobytka, protože maso pak může být kontaminované. Je to také riziko pro naše pole. Pěstitelé se tomu snaží zabránit, ale zdá se, že jim na pole chodí čím dál tím víc divoké zvěře. Je opravdu těžké jejím vpádům zcela zabránit."

Tasmánie je jedním z největších producentů legálního opia pro farmaceutický průmysl. Kolem pěti set farmářů pěstuje mák, který pak pokrývá přibližně jednu polovinu světové potřeby surovin na výrobu morfinu a podobných opiátů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 339