Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko / foto: Shutterstock

Jak se žije s půlkou mozku

Desetiletá holčička, která se narodila s pouhou polovinou mozku, vidí jedním okem obě zorná pole. Dnes to oznámila skupina německých vědců.

Jediná na světě?
Malá dívka z Německa je naprosto jedinečným případem světového formátu. Je jediným doloženým člověkem, který má v jednom oku sílu a schopnosti obou.

Důkladný průzkum na magnetické rezonanci ukázal, jak se mozek holčičky dokázal přizpůsobit velmi nestandardnímu vyvinutí. Dokáže zpracovat informace z levého i pravého oka, ačkoliv jí chybí polovina mozku.

Už jen skutečnost, že dívka se narodila a přežila s polovinou mozku, je unikátní. Mozek se nedokázal v děloze dostatečně vyvinout.

Obvykle jsou informace z oční sítnice zpracovávány protichůdnými hemisférami. V případě dívky ale sítnicové nervy, které by měly jít na levou stranu mozku, se přeorientovaly na pravou.

Přizpůsobivý mozek
Je známým faktem, že mozek je velmi přizpůsobivý orgán, který dokáže zahladit i určité nedokonalosti a fungovat dále. Vědci jsou ale ohromeni tím, že v tomto případě se vyrovnal se ztrátou celé jedné hemisféry.

Že má pouze jednu polovinu mozku, se rodiče dívky dozvěděli teprve v jejích třech letech, kdy nastaly určité zdravotní komplikace. Z hlediska běžného života ale do té doby a ani od té doby nejsou pozorovány žádné zvláštnosti.

Holčička chodí na normální základní školu a zbytek jejího těla se vyvíjí a pracuje zcela bez problémů.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 150