Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Proč se ženy počůrávají?

Starším ženám trpícím depresemi hrozí vyšší riziko vzniku inkontinence moči než jejich vrstevnicím, které jsou psychicky zdravé. Dokládá to nová studie amerických vědců.

Souvislost mezi depresemi a inkontinencí u žen je známa dlouhou dobu, dosud se ale žádný výzkum nezabýval tím, co je příčinou a co následkem. Tým doktorky Jennifer Melvillové z univerzity v americkém Seattlu přišel s hypotézou, že hormon serotonin produkovaný mozkem má vliv jak na vznik depresí, tak na funkci močového měchýře. Proto fyziologické změny způsobující jedno onemocnění mohou připravit půdu pro druhé.

"Domnívali jsme se, že je možné, aby u některých lidí chemické změny při depresi způsobily inkontinenci, ale že zároveň je možný opak, totiž že deprese může být reakcí na nedostatečnou funkci močového měchýře," vysvětluje Melvillová.

Vědci vyhodnocovali po dobu šesti let údaje o seniorkách v 70 000 domácnostech ze dvou hledisek. V prvním případě zjišťovali, jestli se u žen, které vstoupily do výzkumu s depresemi, vyvine inkontinence. U druhé poloviny respondentek to bylo naopak.

"Vyšlo najevo, že inkontinence vzniká u žen, které trpí depresí, ale ne naopak. Samotné nás překvapilo, jak jednostranně tento mechanismus funguje," tvrdí lékařka.

Podle studie zveřejněné v časopise American Journal of Obstetrics and Gynekology mohou lékaři díky tomuto objevu upozornit pacientky s depresemi na hrozící nebezpečí inkontinence a poradit jim jak postupovat, pokud se objeví první příznaky.

Nedostatečná funkce močového měchýře má dopad na každodenní život, pacientky se často cítí ponížené a bezmocné. To je omezuje v sociálním životě. Podle Melvillové je také nutné začít brát depresi v rozvinutých zemích jako prioritu lékařské péče.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 86