Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Porodila v 16ti. Teď toho lituje

Porodila v šestnácti a nepovažuje to za ideální.

Když Jenny viděla svou dceru Olivii, jak se s kamarády připravuje oslavit své patnácté narozeniny, vzpomněla si sama na sebe, jak prožívala tento obvykle docela radostný věk.

Rozdílné problémy

„Hlavní starostí Olivie je sehnat dost peněz, aby si mohla na svou oslavu koupit nový top. V jejím věku jsem měla úplně jiné priority. Čekala jsem totiž miminko – Olivii,“ vypráví matka Jenny.

Když se teď dívá na svou dceru, pochybuje o tom, zda by se mohla z fleku stát matkou. A sama se diví, jak to tenkrát mohla zvládnout. Jedním si je ale jistá – přišla o mládí a jakkoliv svou dceru miluje, často si klade otázku, jaký by byl její život, kdyby se matkou nestala tak brzy.

Když si Jenny přečetla novou knihu oceňované autorky Hilary Mantelové, která pojednává právě o mladých matkách a co více – obhajuje je, cítila potřebu vyjádřit se k nesmyslům, jež mohou mladé dívky zmást.

Hilary Mantelová prohlašuje, že by byla perfektně schopná stát se matkou a vést domácnost ve čtrnácti letech.

Prý je to normální
„Mít sex a děti je to, proč tu mladé ženy jsou. Jejich instinkty jsou akorát potlačovány společenským rozvrhem,“ píše doslova Hilary Mantelová.

„Všechno, co k tomu můžu říct, je to, že Hilary si nic takového nikdy nevyzkoušela. Jistě, byla jsem schopná být matkou. Jenže mezi tím být matkou a být dobrou matkou je propastný rozdíl,“ reaguje Jenny s bohatými zkušenostmi.

Jenny sice Olivii vychovala podle všeho dobře, přinejmenším podle řady objektivních měřítek jako je třeba školní prospěch, otevřeně ale přiznává, že udělala spoustu chyb daných nezkušeností.

Kontroverzní diskuze se objevuje ve chvíli, kdy nejen ve Velké Británii přibývá velmi předčasných těhotenství.

Jak se na to díváte vy? Jsou mladé matky návratem k normálnímu stavu, nebo by se měla společnost snažit co nejvíce raná těhotenství eliminovat?

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 125