Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: oddee.com

Úlet: 8 kuriózních pohřbů

Každý jednou „natáhne bačkory“. A pak nastává klíčová otázka – co s mrtvým tělem? Tady je osm způsobů, jak s ním originálně naložit...

1. Výstřel do vesmíru
Pokud se vám za života nepodaří dostat se do vesmíru, můžete si tam zaletět i posmrtně. Takzvaný „space burial“ (vesmírný pohřeb) je populární především mezi milionáři, kteří nechtějí sladce odpočívat pod náhrobním kamenem, ale touží si i po smrti trochu užít.

Celá anabáze spočívá ve spálení těla nebožtíka, kdy je jeden až sedm gramů popelu nasypáno do speciálního pouzdra, které velikostí připomíná rtěnku. Tento předmět je pak umístěn do speciální rakety a vystřelen do vesmíru.

Nejžádanější destinací posledního odpočinku je bezesporu Měsíc. Tam byl 21. dubna 1997 pohřben první člověk – doktor Eugehne Shoemaker. Jeho příkladu následovalo zrhuba 150 lidí.

magazin.cz


2. Exkluzivní šlofík v moři

Kdo by se nechtěl věčně koupat v teploučkém moři? Pro nadšence vodního živlu je tady zvláštní nabídka – speciální nádoba z ocele, do které je možné vsunout urnu s vašimi ostatky a celý tento kolos pak umístit na dně mořském.

Aby tento pohřeb nebyl zase tak obyčejný, můžou vám vaši blízcí při odlévání betonového krytu urny napsat do vlhké hmoty nějaký vzkaz (ten je následně pobronzován).

Pokud máte vztah ke své vlasti, je možné si objednat pohřeb s národní vlajkou. Po obřadu bude urna i s vašimi ostatky spuštěna do moře.

magazin.cz

3. Diamant z lidských ostatků
Společnost LifeGem má zvláštní službu. Zná způsob, jak z uhlíku, který se nachází v lidských ostatcích, vyrobit diamant vysoké kvality. Tento kamínek je údajně stejně lesklý a tvrdý, jako jeho drahá přírodní verze. Pak už nezbývá než drahokam zasadit do prstenu a můžete být se svými pozůstalými „jedna ruka“!

magazin.cz

4. Ekologický pohřeb
Máte rádi přírodu a nechcete ji zatěžovat? Pak se nechte pohřbít ekologicky. Švédská společnost Promessa nabízí svým klientům možnost nechat se pohřbít do hygienické, neparfémované zeminy, která zabraňuje kontaminaci půdy škodlivými látkami (jako je například rtuť), které se při rozkladu těla uvolňují.

magazin.cz

5. Ohňostroj ze záhrobí
Nechat lidský popel ladem? Ani náhodou. Ještě po smrti se můžete pěkně proběhnout. Jak? Třeba když se vaše spálené ostatky stanou součástí ohňostroje.

Angličan Fergus Jamieson totiž dokáže z lidského popela sestrojit světelnou show a tak vás hezky vyprovodit na onen svět. Pozor: Výrobce ohňostrojů není limitován jen lidskými klienty, ale poskytuje rozloučení i zemřelým zvířatům.

magazin.cz

6. Alkalická hydrolíza: Staňte se tekutými!
Další volba pro nadšené ochránce přírody! Tento přístroj obsahuje louh, ve kterém se vaše tělo rozmělní v hnědou vodičku, která vypadá jako motorový olej, ale páchne po čpavku. Směs se dá bez problémů kamkoliv vylít.

Horší to bude s kostrou, kterou louh nerozpustí. Tu si holt budou muset vzít na paškál vaši příbuzní a pohřbít ji třeba na hřbitově.

magazin.cz


7. To si tedy pište!
Lidské tělo obsahuje uhlík a z této látky se dá leccos vyrobit. Třeba obyčejná tužka. Z popela se vytvoří tuhá náplň, na kterou se pak vyrobí dřevěný kryt, který je vyzdoben jménem zesnulého a datem jeho narození a úmrtí.

magazin.cz

8. Přiznejte barvu!
Představte si, že popel z vašeho těla se dá smíchat se speciální hmotou, z níž se pak vytvoří základ pro malířské olejové barvy. A pak není nic romantičtějšího, než se touto směsí nechat vymalovat. Nejenom, že se stanete nesmrtelnými, ale zároveň můžete z rámu obrazu dohlížet na další generace.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 33