Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Feng shui: harmonie v sexu i životě

Prastaré čínské umění harmonického života ve shodě s tím, co nás obklopuje, může pomoci dosáhnout souladu tam, kde chybí...

Umění starých Číňanů nám má stále co říci
Feng shui jako součást východní filozofie představuje prastaré čínské umění, které však má svůj obsah a význam i v současnosti. Zatímco starým Číňanům, kteří žili v sepětí s přírodou a také v blízkosti zdrojů neustálého ohrožení v podobě nejrůznějších přírodních katastrof, sloužilo poznání přírodních zákonitostí jako životní nutnost, moderní doba využívá pravidel vycházejících z feng shui k dosažení harmonie.

Není náhodou, že mnoho unikátních skvostů světové architektury bylo postaveno právě podle pravidel feng shui, stejně jako je běžně využíváno při zařizování interiérů a v moderní psychologii.

V architektuře ale i ve vašem osobním životě

Feng shui se však uplatňuje nejen při projektování staveb a zařizování funkčních a příjemných interiérů, ale představuje také určitý návod ke spokojenému životu. To, v jakém prostředí žijeme, pracujeme, studujeme, jíme nebo spíme, má zcela zásadní vliv na naši duševní pohodu a rozpoložení.

Umění feng shui tak představuje v tom nejširším slova smyslu umění žít sám se sebou a svým okolím v harmonii. Prostředí, které v nás vzbuzuje pozitivní myšlenky, velmi napomáhá spokojenému životu a dobrým partnerským vztahům, včetně vlivu na pracovní výkonnost a úspěch v zaměstnání.

Pozitivní energie Čchi neutralizuje vše negativní
Feng shui je složitým systémem spojujících jednotlivé prvky a živly, kterým je propůjčen symbolický význam. Základem jsou prvky, ze kterých se skládá vše okolo nás – dřevo, vítr, oheň, voda, země a kov. Každý prvek má jinou energii a jiné charakteristiky.

Nauka pracuje jak s těmito základními přírodními prvky, tak také se základními protiklady východní filozofe energiemi jin a jang. Za hlavní považuje filozofie harmonické vyvážení všech prvků tak, aby prostředí, ve kterém žijeme a pracujeme přitahovalo kladnou energii čchi a odpuzovalo vše negativní.

Naše životy jsou ovlivněny prostředím, ve kterém žijeme
Cílem je dosáhnout podobné harmonie, jako je tomu v přírodě, kde také energie rovnoměrně plyne a pozitivními prvky jsou neutralizovány negativní. Proudící životní energii přitahuje určité prostředí, proto je s filozofií feng shui spojeno také přesvědčení, že život lidí je zcela zásadně ovlivněn prostředím, ve kterém žijí.

Jakkoliv může být symbolika feng shui pro současného západního člověka nesrozumitelná, její zákonitosti jsou naopak velmi jednoduše aplikovatelná v našem každodenním životě.

Ověřte si feng shui na vlastní kůži
Tím ideálním způsobem, jak poznat feng shui a seznámit se s uměním starým tisíce let, je vyzkoušet některá jeho pravidla. Právě možnost ověřit, že feng shui je založeno na harmonickém působení jednotlivých prvků, které ve své vzájemné interakci skutečně fungují, bývá tím prvním krokem ke studiu dávné filozofie. Dřevo, vítr, oheň, voda, země a kov jsou základními prvky, které také dávají obsah místům, kde se vyskytují. Odlišně na nás působí budovy, kde převládají materiály jako je sklo nebo kov, studené barvy, odlišně budovy s dřevěnými prvky.

Proč má budova knihovny působit jinak než soudní budova?
Odlišná energie, která je součástí jednotlivých prvků, bývá využívána při stavbách veřejných budov, ale i rodinných domů. Stačí se podívat kolem sebe, jaké prvky převládají u budov, které slouží jako úřady, budovy státních institucí, knihovny, univerzity nebo hotely. Interiéry bývají často navrhovány tak, aby v nich mohla proudit životodárná energie čchi, která nesmí mít v cestě žádné překážky v podobě neúčelného a nefunkčního nábytku, předmětů, na které jen sedá prach a překážejí.

Feng shui u vás doma
Využít feng shui v osobním životě však lze nejen při navrhování nové budovy nebo rekonstrukce, ale i při bydlení ve vašem stávajícím domě. Máte kolem sebe nepořádek? Pracovní stůl je zahlcen nepotřebnými papíry?

V kuchyni je už týden nachystaná hromada prádla, které máte vyžehlit nebo jste si do předsíně odložili starožitný stolek, který chcete odvést na chalupu, ale stále není kdy, a tak o něj jen zakopáváte? Vaše ložnice není místem odpočinku, ale přímo naproti posteli máte pracovní stůl, který vám ráno i večer jen připomíná úkoly, které jste ještě nestihli?

Harmonického života sotva dosáhnete v disharmonickém prostředí
Nedivte se potom, že váš život je stresující honičkou, kde není na odpočinek místo. Feng shui klade na místa s odlišným účelem funkcí také odlišné požadavky na jejich vzhled a zařízení. Teprve podaří-li se nám odhalit tyto základní zákonitosti, pochopíme často, kde je v našem životě příčina problému, který se nám stále nedaří odstranit.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9