Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock.com

Je vám smutno? Promluvte si se psem!

Třetina vdaných žen, které mají domácího mazlíčka, tvrdí, že jejich pes umí naslouchat lépe než manžel. A skoro každý pátý ženatý muž je přesvědčen, že mu jeho pes rozumí lépe než manželka.

Agentura AP provedla mezi svými čtenáři průzkum, který tato překvapivá fakta odhalil. Ukázalo se také, že přibližně desetina majitelů domácích zvířat své problémy pravidelně probírá s těmito tichými společníky.

Psi u psychologa
Většina lidí je přesvědčena, že jejich psi a kočky jsou velmi vyrovnané a jen málokdy trpí depresí. Jen pět procent majitelů přiznalo, že své zvíře vzali k veterináři nebo psychologovi, protože se jim zdálo, že je smutné. A ještě méně chovatelů podalo svému miláčkovi antidepresiva.

Představě léčby deprese u vlastního zvířete však majitelé uzavřeni nejsou: osmnáct procent respondentů přiznala, že kdyby se jim jejich mazlíček zdál zasmušilý, rozhodně by ho vzali k lékaři a snažili by se mu pomoci.

Psi psychologové

Většinou je to ale spíš naopak: domácí miláčci fungují jako terapeuti svých majitelů. A nejlepšími psychology jsou zřejmě psi. Čtvrtina chovatelů tvrdí, že jejich čtyřnohý přítel umí lépe nastavit ucho než manžel či manželka. Kočky tak soucitné zřejmě nejsou: jen čtrnáct procent lidí s nimi pravidelně probírá své problémy.

A proč člověk vlastně mluví se zvířetem? Například farmář Ron Farber (55) z Kansasu přiznává, že si lépe popovídá se svým psem Buddym, protože "on se nesnaží hájit vlastní názor".

"Nejlíp se mi přemýšlí nahlas. Jemu je jedno, co říkám, ale dívá se na mne, věnuje mi plnou pozornost, já si to proberu a nakonec dojdu k nějaké odpovědi. Když se mi lidé snaží pořád něco navrhovat, přemýšlí se mi hůř," říká Ron Farber.

Mlčí a poslouchají
Lidé si občas povídají i s poměrně neobvyklými zvířaty. Například Bill Rotchild  ze státu New York si už čtyři roky povídá s rakem, kterého domů přinesla dcera. Je přesvědčen, že rak jménem Cray Aikem je lepší posluchač než jeho žena, která "absolutně neumí naslouchat". Korýš mu v ničem neodporuje a zřejmě jen tiše naslouchá.

Karen Sudeová, odbornice na chování zvířat z West Los Angeles Animal Hospital, k tomu říká:

"Zvířata jsou skvělá, protože člověka podpoří a nic za to nečekají. Nikdy nemají námitky, nikdy se nesnaží prosadit špatný názor a jsou vždy k dispozici. I když své partnery a partnerky milujeme, občas se stane, že prostě nemají čas anebo mají na situaci vlastní názor. Často se stává, zvláště pokud jde o muže, že chtějí problém vyřešit, nikoliv naslouchat."

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 38