Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Devítiletá Brooke (vlevo) s šestiletou sestro / foto: repro Timesonline

Je jí 17, ale vypadá jako batole

Vědci v tomto unikátním případu hledají klíč ke stárnutí.

Na jedné straně osobní tragédie, kdy Američanka Brooke Greenbergová vypadá a chová se jako batole, přestože už jí je sedmnáct let. Na druhé straně šance pro vědce, kteří v tomto unikátním případu hledají klíč ke stárnutí.

Syndrom X
Že s Brooke není něco v pořádku, je pochopitelně jasné už nějaký ten pátek nebo spíše rok. Jenže dosud lékaři netušili, jak je možné, že dívka ustrnula mentálně i fyzicky na úrovni jednoletého dítěte.

Dosud byla diagnóza dívky označována jako Syndrom X, což značí, že si s ní nikdo nevěděl rady. Teď už ale lékaři a vědci pokročili.

magazin.cz

Zjistili totiž, že Brooke trpí řadou genetických poruch. Ačkoliv toto zjištění dívce příliš nepomůže, mohlo by pomoct vědcům v odhalování tajemství stárnutí.

Stárnutí je sice procesem každému známým, ale většina jeho detailů je dosud velkým tajemstvím. Některé z nich by případ Brooke mohl pomoci odhalit.

Pod drobnohledem
Dívku budou v blízké době zkoumat vědecké týmy z celého světa, které budou porovnávat její genetickou výbavu s tou zdravých lidí. Lékaři doufají, že zjištění rozdíly povedou k většímu pochopení stárnutí, což by už v relativně blízké době mohlo znamenat lepší léčbu chorob se stárnutím spojených.

Zjištění možná povedou i k ještě větší dlouhověkosti. Brooke, která se dorozumívá maximálně zmatenými posunky a má stále ještě mléčné zuby, se však o svém přínosu vědě nebude mít šanci dozvědět.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 91