Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: graphic-design.com

Žraloci útočí hlavně v neděli

Sváteční oběd?

Útok žraloka je nejpravděpodobnější v neděli a na mělčině. A to vše během novoluní. Ukázala to nová studie, která přišla i s vysvětlením: jsou to podmínky, za nichž je ve vodě nejvíce surfařů.

Loví je omylem
Na druhém místě jsou soboty a hodně útoků se událo i v pátek. "Odráží to fakt, že hodně lidí si bere volno na prodloužený víkend, nebo prostě v pátek utíkají z práce brzy," vysvětluje Georgie Burgess, ředitel archivu žraločích útoků na University of Florida.

A dodává, že žraloci nijak netouží po tom, požírat lidi. Spíše je to tak, že si spletou plavce nebo surfaře s tuleni či s jinou běžnou kořistí.

Jak uvádí server LiveScience, vědci provedli statistickou analýzu útoků žraloků, k nimž došlo ve floridském okrese Volusia v letech 1956 až 2008. Pak strávili rok pozorováním koupajících se lidí na plážích Daytona a New Smyrna.

Sledovali "žraločí" pobřeží
Pětasedmdesát kilometrů dlouhý kus atlantického pobřeží na Floridě je místem, kde se v letech 1999 až 2008 odehrálo 21 procent veškerých útoků žraloků na světě. Většinou šlo o incidenty, které naštěstí nekončily smrtí.

Mezi oběťmi útoků žraloků vedou mladí bílí muži. Důvod je prozaický. Tráví ve vodě nejvíc času. V devadesáti procentech případů jsou žraloky napadeni muži a 77 procent obětí je ve věku 11 až 30 let. Nejvíce napadání jsou surfaři.

Jako psi
"V době útoku většina surfařů sedí na prkně, nebo se ho drží, když čeká na dobrou vlnu. Tím se také dá vysvětlit, proč jde většinou o kousnutí do nohy," analyzuje situaci Burgess.

Ve většině případů se útok dá přirovnat ke kousnutí psem. Žralok se do člověka jednou zahryzne a odplave. V kalné vodě na mělčině si člověka splete s kořistí a když zjistí, že jde o omyl, prostě odplave.

Vliv měsíce na počet útoků už tak jasný není. Vědci spekulují, že může mít souvislost s rozmnožováním ryb, které jsou pro žraloky hlavním zdrojem potravy.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 15