Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Google vs Wikipedia / foto: Shutterstock

Vlastní hloupostí skončila pod autem. Žaluje za to Google!

Kvůli špatné navigaci ji pak srazilo auto.

Americká soudní historie je plná obskurních případů typu žalujících kuřáků, kteří viní tabákové koncerny z pochroumaného zdraví, nebo milovníků fastfoodů, kteří se před soudem diví, že tak ztloustli.

Újma za dva miliony
Do podobné kategorie spadá případ jedné Američanky, která zažalovala společnost Google proto, že ji špatně navigovala.

Laura Rosenbergová se potřebovala pěšky dostat z jednoho bodu do druhého. Podobně jako stále více dalších lidí využila svého blackberry a spustila na něm službu Google Maps. Zadala místo, kam se chtěla dostat, navigace vypočítala cestu a Laura vyrazila.

Brzy došla ke čtyřproudé dálnici, na kterou ji navigace navedla. Laura techniku nekonfrontovala s vlastním úsudkem a pustila se po dálnici, kde samozřejmě chyběl chodník.

Netrvalo to dlouho a Lauru srazilo auto. Teď chce po Google 100 000 dolarů, tedy nějaké dva miliony korun, za to, že ji navigace tak špatně navedla.

Otázka inteligence
Aplikace skutečně udělala chybu. Pokud si uživatel výpočet cesty zadá na počítači, dozví se, že se jedná pouze o betaverzi a výsledek nemusí být stoprocentně správný. Podobné upozornění se ale neobjevilo na blackberry.

Google zřejmě předpokládal, že kdo je dostatečně inteligentní na to, aby ovládal chytrý telefon, bude mít snad dost intelektu i na to, aby neodbočil přímo doprostřed dálnice.

A asi také předpokládal, že když už se něco takového někomu přihodí, raději o tom bude mlčet a nebude ze sebe dělat úplného pitomce před soudem.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 32