Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Vlajky „k sežrání“!

V australském hlavním městě Sydney nedávno proběhl festival zabývající se jídlem. Pořadatelé připravili pro hosty zvláštní překvapení – obložené talíře s motivem jejich národní vlaky!

Ach, ta lahužnická Francie!
Tvůrce vlajky Francie si moc velkou práci nedal. Stačilo mu patnáct deka hezky seříznuté nivy, „cihlička“ plísňového sýra a pořádný kus hroznového vína. I přes jednoduchost provedení, měl tento talíř u labužníků velký úspěch.

Makarónová Itálie!
Tak tady je to jasné – hlavní prim hrají těstoviny. Je jedno, jestli špagety nebo makaróny, důležité je, aby byly dlouhé jako vlas a uvařené pěkně podle gusta. Když je pak z jedné strany obložíte cherry rajčátky a z druhé čerstvou bazalkou, získáte italskou vlajku jako malovanou. Pak stačí jen mírně doladit několika kapkami olivového oleje, posypat parmazánem a oběd je na stole!

Osvěžující Vietnam
Originální vlajka této země není zrovna velká krása – v rudém poli utopená pěticípá žlutá hvězda může leckomu z nás připomenout staré komunistické časy. Ovšem její kulinářské zpracování je naprosto jiná „třída“ - záplavě tropického litchi dominuje plátek žlutého karambolu – nádhera!


Sýrové Švýcarsko
Švýcaři to mají jasné – jejich národním zaklínadlem je ementál. A když se tento děravý sýr pěkně nařízne, můžete s ním udělat různá kouzla, třeba ho umístit coby kříž do středu gurmánské švýcarské vlajky. Jako rudé pozadí využili kuchaři tradiční uzeninu.





Japonský minimalismus

Japonci se s ničím moc nepářou. I jejich vlajka ve stylu vycházejícího slunce se dá kulinářsky ztvárnit raz dva. Stačí porce syrové ryby, kterou šéfkuchař vyřízne do kulatého tvaru, a je vymalováno!

Oliva, oliva! Řecko!
Řekové jsou teď trochu v nemilosti. Celá Evropa jim nemůže přijít na jméno, protože nasekali spoustu dluhů. Ale Řekové si s tím hlavu příliš nelámou – mají svůj slaný sýr a tisíce vynikajících černých oliv. A když se naštvou, umí využít olivových pecek jako zbraň. Stačí dobře mířit a plivnout. O „kolébku Evropy“ se přece nikdo otírat nebude!

Koření z Indie
Indové nejsou zrovna boháči, a jejich kuchyně tomu odpovídá. Základ kulinářství této asijské země totiž tvoří koření, především oblíbené karí, které tvoří gró různých kořenících směsí. Gurmánská vlajka Indie tomu odpovídá – nahoře kořeněná směs, pak rýže a na závěr zelenina...

Vypečená Austrálie
Tento plněný slaný koláč z listového těsta působí křehce. Sníst ho ale celý na posezení vyžaduje určitý trénink a silný žaludek. Pokud se vám to podaří, budete za hvězdu!

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 45