Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lizzie Velasquezová / foto: Shutterstock

Musí jíst každých 15 minut. A stejně váží 25 kilo

Žena trpí zvláštní poruchou – je vyzáblá, a přesto nemá anorexii.

Jednadvacetiletá Lizzie Velasquezová vypadá na první pohled jako typická anorektička v posledním stadiu. Na svém těle nemá prakticky žádný tuk. Přesto anorektičkou není.

60 porcí denně
Ve skutečnosti musí tahle Američanka jíst každých patnáct minut, aby zůstala zdravá. V podstatě ale nedokáže přibrat, i když za den sní šedesát menších porcí.

Ať dělá, co dělá, nikdy se nedostala nad třicet kilo váhy. Momentálně váží asi pětadvacet kilogramů a trpí tak velmi silnou podvýživou.

„Jím každých 15-20 minut, abych měla energii. Jím malé porce čipsů, sladkostí, čokolády, pizzy, kuřete, koláčů, koblih, zmrzliny, takže jsem opravdu nešťastná, když mě lidi obviňují z anorexie,“ říká Lizzie.

Problémy se s Lizzie táhnou od porodu. Na svět se dostala o čtyři týdny předčasně, přičemž lékaři zjistili, že v děloze bylo minimálně plodové vody.

magazin.cz

Narození byl zázrak
Rodičům řekli, že je zázrak, že se vůbec narodila živá a připravovali je na to, že bude mít vážné zdravotní komplikace.

Jejich předpovědi, že například nebude moct chodit, se ukázaly jako mylné. Naopak se u Lizzie brzy projevila zvláštní nemoc – prostě nemohla přibrat.

Ani ti největší experti dosud nedokázali spolehlivě říct, čím je to způsobeno. Na světě prý několik takových lidí existuje, jejich případy se ale vždy v něčem liší.

Jedná se o neprobádanou oblast, na níž se odborníci zaměřují ve speciálním generickém výzkumu, jehož je Lizzie už několik let součástí.

Zatím je však spokojená, že se navzdory vážné poruše jinak těší vcelku dobrému zdraví. O svých problémech dokonce napsala knihu, která vyjde v srpnu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 100