Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Roboti / foto: shutterstock

Těšte se. Budou nás operovat roboti!

Prý bez lidské asistence.

Robotničtí chirurgové mají být v dohledné budoucnosti schopni operovat bez asistence lidských lékařů.

Nejprve rutinní zákroky
Zprvu se bude zřejmě jednat jen o rutinní zákroky, časem ale možná přibudou složitější operace.

Američtí vědci totiž zjistili, že robotům nedělá problém lokalizovat orgán a následně ho operovat. Dokonce dokáží odebrat potřebné vzorky.

Byly dokonce provedeny testy na několika kusech drůbeže. Umělá inteligence měla formu robotické ruky, která pro zákrok stačí.

Ta s pomocí ultrazvuku skenovala tkáň drůbeže a ve všech případech dokázala najít část, která potřebovala odstranit.

Vše pochopitelně probíhalo pod bedlivým dozorem vědců. Stejně tak probíhají výjimečné zákroky na lidech, u nichž asistují roboti.

Eliminace lidských chyb
Vedoucí vědeckého týmu, profesor Stephen Smith, nicméně věří, že v budoucnu bude řada zákroků prováděna roboty s minimálním nebo dokonce žádným lidským dohledem. Bude to příjemnější i levnější.

Kdyby byli roboti skutečně kvalitně nakonfigurováni, dost možná by se také předešlo lidským chybám, které se vyskytují i v lékařství.

Ačkoliv jsou doktoři často vynášeni do nebes, občas se jim podaří pěkné lapsy typu uříznutí zdravé nohy místo nemocné či ponechání chirurgického náčiní v útrobách pacienta.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 27