Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: sxc.hu

Naše mozky ovládají hamburgery a zmrzlina!

Lidé si neurčují, co jíst.

Schopnost odolat oblíbeným pochoutkám není jen otázkou silné vůle. Vědci potvrdili, že kornout zmrzliny může ovládnout činnost našeho mozku, ve kterém začne blikat signál: "Sněz mě!"

Neposlušný pozek
Podle studie odborníků z amerického Jihozápadního zdravotního centra (Southwest Medical Centre) v Dallasu určité druhy tuků, obsažených například ve zmrzlině nebo hamburgerech, směřují přímo k mozku.

Jakmile tam doputují, mozek začne vysílat k buňkám v těle podnět, aby ignorovaly signály leptinu a inzulínu, hormonů zodpovědných za regulaci hmotnosti. Tento mechanismus vydrží fungovat až tři dny.

Po tučném ještě tučnější
"Náš organismus normálně pozná, když má dost. Když ale jíme něco, co nám chutná, nemusí to platit," vysvětluje Deborah Cleggová, autorka studie.

A dodává: "Výzkum měl prokázat, že u někoho se chemické procesy v mozku mohou během krátkého okamžiku prudce změnit. Pokud jíte potraviny bohaté na tuky, ty zasáhnou mozek a vy začnete být vůči inzulínu a leptinu odolní."

Podle ní se tedy stává, že mozek tělu nevyšle pokyn, abychom přestali jíst. A právě v tom okamžiku se přejídáme. Zvláště efektivní jsou tuky obsahující kyselinu palmitovou, které se vyskytují v hovězím mase, másle, sýrech a mléce.

Vědci prováděli své pokusy na myších, ale podle zprávy zveřejněné v časopise The Journal of Clinical Investigation potvrzují dosavadní teorii, podle níž vede konzumace nasycených tuků k větší chuti k jídlu.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 9