Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: shutterstock

Spánek pro krásu opravdu funguje!

Spěte a budete krásnější!

Není to jen hanebný trik maminek, jak přinutit dceru v pubertě, která se díky mejdanům nestihne vyspat, aby si dala alespoň jednou za čas pohov. Vědci zjistili, že rčení „vyspat se do krásy“ opravdu funguje. Výzkum zveřejnili v British Medical Journal.

Doktor John Axelsson se svým vědeckým týmem odhalil, že vyspané, dobře odpočinuté ženy působí mnohem více sexy,než jejich utahané kolegyně.

Ta bez těch kruhů
Své tvrzení opírají o výzkum, který spočíval v tom, že skupině dobrovolníků ukázali dvě sady fotografií, na nichž byly zachyceno několik žen. V první sadě byly modelky, které byly odpočinuté natolik, že v noci spaly alespoň osm hodin. Druhá skupina fotografií zachycovala ženy trpící spánkovým dluhem.

Dotazovaní označovali dvakrát častěji jako krásné či sexy ty modelky, které za sebou měly noc plnou klidných snů.

Jaké ponaučení si tedy vzít z této studie? Dospělým se doporučuje spát alespoň osm hodin denně. Což nás moderní způsob života a nároky, které jsou na nás kladené, moc často neumožňuje.

Žijte zdravě: spěte
Nicméně, výzkum „spánku pro krásu“ dokázal, že „spánková historie je nedílnou součástí vnímání a posuzování vzhledu nebo zdraví každého muže či ženy.“

Doktor Axelsson, který sídlí v institutu Karolinska ve Švédsku, dodal: „K dnešnímu dní získala myšlenka, že spánek má vliv i na krásu, vědecký podklad.“

„Zdá se, že potíže jako poruchy spánku či přerušované spaní jsou v dnešním celodenním shonu velice běžné a často souvisí s některými nejběžnějšími zdravotními problémy jako vysoký tlak a návaly horkosti. Ukázali jsme, že nevyspalí lidé působí při srovnání s odpočinutými nezdravě a méně atraktivně,“ dodal na závěr.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 5