Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Poklad za 40 milionů liber

Z obrazu koupeného kvůli „pěknému rámu“ se vyklubalo dílo známého mistra...

Muž, který si koupil za 100 liber (2700 Kč) obraz, protože se mu „líbil rámeček“, udělal vynikající investici. Vybral si totiž dílo Paula Cézanna, jehož cena se odhaduje na 40 milionů liber (cca 1,1 miliardy Kč).

Majitel, který si nepřeje být jmenován, napřed založil obraz i s pěkně vyřezávaným rámem na půdu.

Pak si při prohlížení jedné knihy o umění uvědomil, že mu jsou tahy štětcem nějak povědomé, a tak začal obraz zkoumat. Našel zajímavý podpis a datum 1854.

magazin.cz

„Koupil jsem si knihu o post impresionismu, porovnal jsem podpis na plátně a vypadá úplně stejně jako na jeho jiných obrazech. Plátno bylo v rozích trochu srolované, tak jsem ho jemně narovnal, abych na ty značky viděl. A pak jsem si uvědomil, že se možná dívám na nejranější známé Cézannovo dílo. Říct, že jsem nadšený, je málo. A já jsem ho koupil kvůli rámu,“ řekl muž reportérům Daily Record.

Pokud se pravost olejomalby potvrdí, šlo by o nejranější obraz francouzského mistra Paula Cézanna (1839–1906). Musel by ho namalovat už jako patnáctiletý mladík během studií v Paříži, ale je znám i Cézannův další obraz, na němž se objevuje podobná scéna. Teď dílo zkoumají odborníci. Pokud se ukáže, že je to originál, milovník pěkných rámů má nadosmrti vystaráno.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 6