Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: www.odditycentral.com

Americký vaječný ráj: Eggshelland

Jednou v roce – o Velikonocích – mají manželé Manoliovi z amerického městečka Lindhurst pěkně napilno. Na jejich zahradě se totiž tradičně objeví mozaika, která je složená z vaječných skořápek!

magazin.cz
Tradice, která trvá 54 let
Všechno to začalo o Velikonocích 1957, kdy se manželé Ron a Betty Manoliovi rozhodli, že oživí svůj poněkud stroze vyhlížející trávník nějakou velikonoční výzdobou. Volba padla na vaječné skořápky, které Manoliovi kvůli svátkům jara už nějakou dobu schraňovali. Doma jich našli 750! Tuto „vaječnou munici“ pak nabarvili veselými barvami a sestavili z ní mozaiku. Velikonoční kreace měla obrovský úspěch a tak se stala tradiční záležitostí.

magazin.cz

Materiál získávají od restaurací
Betty Manolio si každý rok láme hlavu, jaký motiv své velikonoční mozaiky zvolí. Podle toho se totiž určuje počet vajec i jejich následné zabarvování. Letošní „Eggshelland“ – jak se tradice Manoliových nazývá – je složen ze 40 000 vaječných skořápek. „Spousta lidí se nás ptá, jak je to možné, že seženeme tolik vaječných skořápek. Samozřejmě, že kdyby šlo jen o naši domácnost, takové množství bychom nikdy nesesbírali. Spolupracujeme proto s několika lokálními restauracemi, které nám vaječné skořápky přenechávají,“ objasňuje Betty Manoli.

magazin.cz

magazin.cz
Se zdobením pomáhá celá rodina
Příprava na tuto velikonoční akci trvá už od podzimu. Manželé tvrdí, že nákres motivu, který se o Velikonocích objeví na jejich trávníku, je jasný už začátkem podzimu. Od listopadu pak probíhá barvení skořápek, kterých se zúčastňují jejich dospělé 4 děti a 10 vnoučat. Kolorovaná vajíčka jsou ukládána podle barev do krabic a uskladněna u Manoliových v předsíni. Letos byla příprava na velikonoční svátky obzvlášť náročná, protože Ron a Betty si usmysleli, že použijí 24 barev!

magazin.cz

Populární i za hranicemi USA
Přestože Eggshelland je rodinnou záležitostí Manoliových, ve světě má velký ohlas. Za jejich velikonočními mozaikami se sjíždějí turisté z Ameriky, ale i Evropy. Popularitě Eggshellandu bezesporu pomohl i stejnojmenný dokument, který vyhrál několik cen a právě běží v amerických kinech.

magazin.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 2