Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: ShutterStock.com

Kuriózní případy, kdy lidé přežili svou smrt

Někdy se člověku přihodí ošklivá nehoda, po níž si řekne, že se podruhé narodil. Takovou nehodu pak jistě dotyčný nechce zažít znovu a vyhýbá se tak situacím, při kterých hrozí nějaká podobná nehoda.

Někteří lidé ale zažili stejnou nepříjemnou nehodu několikrát a měli vážně štěstí, že přežili. Někomu se zase přihodily velmi kuriózní nehody, při kterých se nějakým způsobem zranili. Šance, že se vám stanou tak neobvyklé nehody, které jsou popsány níže, je naštěstí minimální.

 

Velkou smůlu měl Američan Roy Sullivan (1912–1983) z Virginie. Stejná kuriózní nehoda ho potkala dokonce sedmkrát během života. Přesně sedmkrát totiž do Roye Sullivana uhodil blesk – a muž to pokaždé přežil! Roy tak vlastně zažil neštěstí a štěstí zároveň. Protože je tato nehoda sedmkrát za sebou neobvyklá, je Roy zapsán v Guinessově knize rekordů a nikdo mu neřekne jinak než „lidský hromosvod“.

 

magazin.cz

 

První zásah bleskem si Roy Sullivan prožil v dubnu roku 1942. Roy byl v osudnou chvíli jako každý den v národním parku Shenandoah , kde pracoval jako hlídač. Bouře přišla toho dne prakticky z čistého nebe. Roy na nic nečekal a utíkal rychle do místní požární věže, kde chtěl bouři přečkat. Naneštěstí chyběl na věži hromosvod, ale blesky věž rozhodně svou výškou přitahovala. Do věže uhodilo toho dne několik blesků a jeden z nich zasáhl Roye do nohy. Blesk pak projel celým Royovým tělem, naštěstí ale muži nezpůsobil těžká zranění. Roy byl hospitalizován v nemocnici s popálením nohy a přišel o jeden prst na noze. Roy nemocnici opouštěl s radostí, že přežil. Kdyby ovšem tušil, kolikrát ho ještě zasáhne blesk, moc by se neradoval.

 

 

Po nehodě v požární věži nastalo pro Roye 27 let klidu, kdy se mu blesky vyhýbaly. V roce 1969 se ale Roy s bleskem setkal podruhé. Tentokrát měl ovšem mnohem větší štěstí než při své prvním zásahu bleskem, byl zázrak, že vůbec přežil. Stačilo totiž jen málo a Roy nemusel přežít. Blesk do něj uhodil ve chvíli, kdy jel autem. Po zásahu bleskem byl Roy v bezvědomí a jeho auto se tak samo řítilo dál, aniž by ho někdo řídil. I přesto Roy tuto nehodu přežil. Jeho přátelé a příbuzní se ale začali bát s ním někam chodit nebo jen někde být při bouřce.

 

 

Za rok po druhém zásahu bleskem se tento přírodní úkaz Royovi nevyhýbal. Tentokrát se Roy stal „lidským hromosvodem“ přímo na své zahradě před domem. po tomto zásahu si muž velmi dlouhou dobu léčil zranění levého ramena. Čtvrtý blesk si Roye našel na stejném místě jako ten první – v národním parku Shenandoah. Roy Sullivan už přestával věřit v náhodu a přemýšlel, že ho provází nějaká negativní síla či energie, která přitahuje blesky. Roy se také brzy po čtvrtém zásahu bleskem psychicky zhroutil a za nějaký čas začal praktikovat různá opatření, aby se mu blesky vyhýbaly. I přesto se v létě roku 1973 setkal s bleskem popáté. A opět v národním parku Shenandoah. O rok později se situace opakovala. Sedmý blesk přišel za Royem v roce 1977, zrovna ve chvíli kdy si užíval klidu při rybaření. Roy utrpěl těžká zranění, ale opět přežil. Až  do své smrti se Roy s bleskem už nesetkal. A jak tento „lidský hromosvod“ zemřel? Kupodivu ho nezabil blesk. Roy spáchal v roce 1983 sebevraždu, údajně z nešťastné lásky.

 

magazin.cz

 

O velkém štěstí mohl mluvit Japonec jménem Tsutomu Yamaguchi (1919–2010), který přežil výbuch atomových bomb ve městech Hirošima a Nagasaki. Tsutomu Yamaguchi byl během druhé světové války zaměstnancem firmy Mitsubishi Heavy Industries a dne 6. srpna roku 1945 byl se svými spolupracovníky na služební cestě v Hirošimě. Ten den letěla nad tímto městem americká letedla s jediným cílem – svrhnout atomovou bombu známou pod jménem Little Boy. I přesto, že byli místní obyvatelé před nebezpečím varováni, nikdo nečekal tak velkou katastrofu a spoustu lidí se nestihlo ukrýt. Mezi těmito nešťastníky byli i pracovníci firmy Mitsubishi heavy Industies.

 

magazin.cz

 

V Hirošimě byla osudný srpnový den zničena většina budov a počet obětí se vyšplhal na číslo 160 000. Tsutomu Yamaguchi atomový útok přežil a skončil s vážnými zraněními (prasklé ušní bubínky, četné popáleniny, dočasná slepota) v nemocnici. Když se Tsutomu vrátil se do svého rodného města, do Nagasaki, tak se ovšem klidu také nedočkal. Dne 9. srpna 1945 byla i na město Nagasaki svržena atomová bomba, tentokrát s názvem Fat Man. V tu chvíli Tsutomu vyprávěl svým přátelům, jak přežil atomový útok v Hirošimě. Po útoku na Nagasaki musel Tsutomu zůstat týden v úkrytu. Po přežití obou katastrof trpěl Tsutomu až do své smrti zdravotními problémy v důsledku silného ozáření a příčinou jeho smrti se stala rakovina žaludku.

 

Smůla potkala i ženu jménem Violet Jessop (1887–1971), která byla pracovnicí na třech lodích, které se potopily. Tyto tři lodě přitom patřily prý k nejluxusnějším a hlavně k nepotopitelným plavidlům. První neštěstí na moři se stalo 20. září 1911, kdy šel málem ke dnu luxusní parník Olympic. Loď měla podle plánů doplout do New Yorku, ale u ostrova Wight blízko jižní Afriky došlo k nehodě – loď se srazila s královským plavidlem HMS Hawke. Díky včasnému varování pasažérů a dobré konstrukci lodi doplul Olympic nakonec úspěšně ke břehu.

 

magazin.cz

 

Violet se po této nepříjemné zkušenosti rychle vzpamatovala a 10. dubna 1912 začala pracovat na slavné lodi Titanic. To však netušila, že o čtyři dny později se s ní začne loď potápět podruhé. V osudnou dubnovou noc došlo ke střetu lodi s ledovou krou a potopení lodi nešlo zabránit. Smrt ve studených vlnách oceánu našlo 1517 lidí. Celkem 706 pasažérů pomohla Violet zachránit, když jim byla k dispozici v záchranných člunech. Tragédii Titanicu přežila i Violet. A opět se chystala na nebezpečnou plavbu.

 

magazin.cz

 

Třetí potopení lodi zažila Violet, když sloužila na lodi Britannic jako zdravotní sestra. Dne 21. listopadu 1916 bohužel loď najela na minu a výbuch ji poškodil tak, že šla okamžitě ke dnu. Violet už byla zkušená a brzy tedy zjistila, co se na lodi děje. Během chvíle tak měla zabalené všechny věci a pomáhala lidem do záchranných člunů. Sama pak musela nějakou chvíli vydržet v chladném moři, než ji zachránila jiná loď. Violet tak přežila i třetí neštěstí na moři a jiné ji už naštěstí do konce života nepostihlo.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 3