Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nebezpečná chemie v kosmetice

V průměru žena každý den používá 12 kosmetických přípravků, které obsahují zhruba 168 chemických látek. A bohužel jsou některé z nich zdraví škodlivé. Na co si dát v kosmetice pozor?

Parabeny

Jedná se o estery kyseliny parahydroxybenzoové, které mají antimikrobiální účinky. A proto patří mezi nejčastěji používaná konzervační činidla v kosmetických výrobcích. Mez nejpoužívanější parabeny pak patří methylparaben, ethylparaben, propylparaben a jejich sodné soli.

Parabeny jsou sice označovány za netoxické látky, ovšem pokud budete každodenně používat kosmetiku s jejich obsahem, vystavujete se zvýšenému riziku rozvoji alergií. Někteří odborníci se dokonce domnívají, že parabeny mohou mít na svědomí vznik rakoviny prsu.

Ftaláty

Jako ftaláty jsou označovány estery kyseliny ftalové. Využívají se při výrobě plastů (zejména PVC, tedy polyvinylchloridu), zvyšují jejich ohebnost a pružnost. Ftaláty však najdeme také v levnějších kosmetických produktech.

Ftaláty mají na svědomí řadu zdravotních problémů. Patří mezi ně vrozené vady mužských pohlavních orgánů, snížení kvality spermií, poškození jater, ledvin, plic a poruchy srážlivosti krve.

Galaxolid a tonalid

Jedná se o látky skupiny polycyklických organických sloučenin. Galaxolid a tonalid jsou používány stejně jako pižmo jako fixátor vůně. Proto tvoří součást parfémů a kosmetických přípravků osobní hygieny. Problémem těchto chemikálií je jejich negativní dopad na životní prostředí. Neodstraní se totiž ani v čističce odpadních vod. Pak jsou obsaženy v povrchových vodách, ale i v říčních rybách či lidském těle.

Dimethicon (polymethylsiloxan, E 900)

Tuto látky najdeme v kosmetice jako změkčovadlo a lubrikant. Obsahují ji ochranné krémy, díky zjemňujícím a vyhlazujícím účinkům na pleť. Pomáhají při suché, drsné a šupinaté pokožce. Výrobci tuto látku přidávají také do šamponů a kondicionérů, protože má na svědomí lesklé a kluzké vlasy. Bohužel však také ucpává kožní póry a zabraňuje dýchání pokožky. Také má negativní dopad na životní prostředí.

Organické alfa-hydroxykyseliny

Toto jsou přírodní organické látky. Skupina zahrnuje např. kyselinu glykolovou, vinnou, citronovou, jablečnou a mléčnou. Do kosmetických produktů se přidávají, protože odstraňují zrohovatělou vrstvu kůže, dokáží vyčistit ucpané póry, vyhlazují vrásky, pomáhají při akné a zjemňují pigmentové skvrny. Také dopomáhají tvorbě kolagenu a přispívají tedy k pružnosti pleti. Výrobky s obsahem těchto látek by se však neměly používat často a dlouhodobě. Mohou mít totiž na svědomí nevratné změny pokožky.

Imidazolidinyl-urea (Germal 115) a DMDM hydantoin

Syntetické látky, které v kosmetice najdeme jako antimikrobiální konzervační látky. Díky nim můžeme kosmetiku dlouho používat, aniž by ztrácela na kvalitě. Dnes jsou nejčastěji používanými konzervačními látkami v kosmetickém průmyslu. Pro citlivé jedince však představují hrozbu v podobě alergické reakce. Tyto chemikálie rovněž uvolňují karcinogenní formaldehyd.

Nebezpečná chemie v kosmetice

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!