Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Valentyna Zelyaeva / foto: Shutterstock

Další skandál s photoshopovou modelkou

Že se módní fotografie nejrůznějším způsobem retušují a upravují, není žádným tajemstvím. Uměním je ale vyladit retuš s originálem.

Už zase!
Ralphu Laurenovi se to každopádně nedaří. V krátké době je tu další skandál s ultrahubenou modelkou, jež se objevila na webových stránkách firmy a také na některých billboardech.

V tomto případě se jedná o nepříliš známou modelku Valentynu Zeljajevu. Po zhlédnutí retušovaného obrázku člověka nemůže nenapadnout, zda náhodou netrpí anorexií či zda nemá nějak podivně stavěnou postavu.

Její pas je totiž extrémně úzký, má skoro šířku natočené hlavy, což přinejmenším zarážející. Ramena modelky pak svou šířkou jasně porážejí boky.

magazin.cz

Skandál je o to výraznější, že Ralph Lauren poskytl i originální fotografii pro srovnání. Jistě se tak nestalo záměrně, spíše nějakou chybou. Na určitých verzích webových stránek se nějaký čas ukazovala retušovaná fotka, na jiných zase originál.

A rozdíly jsou patrné na první pohled. Ačkoliv je i v přírodním provedení Valentyna velmi hubená, u Ralpha Laurena to zjevně nestačí a musí se ještě poněkud „zúžit“. Co na tom, že to vypadá spíše hůře než lépe.

Špatný příklad

Nejde rozhodně o první případ a je zarážející, že už si Ralph Lauren nedá pozor. Nedávno se totiž objevila kauza kolem modelky Filippy Hamilton, jež se navíc s Ruskou Valentynou Zeljajevou kamarádí.

Také Filippa se objevila v reklamě s neúměrnými tělesnými proporcemi. Před několika dny se navíc nechala slyšet, že ji firma po sedmi letech spolupráce propustila, protože je prý příliš tlustá.

Mluvčí společnosti Ralph Lauren se nechal slyšet, že nepovedené retuše bude řešit se zodpovědnými osobami.

To je ale podivné vysvětlení. Spíše by měl uvést na pravou míru, proč baží po extrémně vyzáblých až anorektických modelkách a ty pouze hubené nekompromisně vyhazuje.

Jelikož jde o jednu z nejvýznamnějších firem v oboru, měla by jít ostatním příkladem a ne motivovat mladé dívky k tomu, aby si ničily postavu a možná i život.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 136