Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Necronomicon: Existuje skutečně tajemná kniha?

Tajemnou knihu nazvanou Necronomicon zmínil poprvé v roce 1924 americký spisovatel Howard Phillips Lovecraft v jedné ze svých povídek.

Necronomicon, tedy v překladu Knihu o mrtvých, měl napsat šílený Arab jménem Abdul Alhazred. Údajně se má jednat o dávný spis černé magie, díky kterému je možné přivolat krvavá božstva. Sám Lovecraft však věřil tomu, že tajemný spis nikdy neexistoval. Mnoho lidí je však přesvědčeno o opaku. Kde je tedy pravda?

Magický Necronomicon měl zhruba v roce 700 sepsat v jemenském městě Saríá podivín jménem Abdul Alhazred. Tento muž údajně zaznamenal své vzpomínky na vše děsivé, co viděl pod ruinami bezejmenného města v poušti Roba Al-Khaliyeh. Značnou část Necronomiconu tvoří přepisy několika letopisů a útržků nejrůznějších textů, které nalezl v ruinách města. V knize tedy najdeme vylíčení zvrácených a šílených světů a také magické praktiky, které mají umožnit otevřít bránu do těchto míst. Když Abdul staré svitky četl, přišel prý o rozum a do konce života byl šílený. Necronomicon sepsal, aby předal svědectví budoucím generacím a zajistil zároveň návrat Prastarých, teda dávno poražené rasy, na náš svět. Alespoň to tvrdí Howard Lovecraft (1890–1937). Můžeme tomu však věřit?

magazin.cz

 

Dne 9. května 1933 napsal Lovecraft svému příteli Robertovi Blochovi dopis, v němž tvrdí, že nikdy žádný Necronomicon ani Abdul Alhazred neexistovali. Vše si prý sám vymyslel. Několik stovek fanoušků však později spisovatele informovalo o tom, že se jim o Necronomiconu zdají noční můry a že magické rituály skutečně fungují. O Necronomiconu jako existujícím spisu psali američtí spisovatelé, jako byl August Derleth (1909–1971) nebo Clark Ashton Smith (1893–1961). V 70. letech John Todd, bývalý americký Iluminát, prohlásil, že Necronomicon dokonce na vlastní oči spatřil.

 

magazin.cz

 

V roce 1978 měl John Todd řeč v baptistickém kostele v americkém Marylandu. Tehdy davu sdělil, že chtějí Ilumináti převzít vládu nad světem. K tomu jim měl pomoci magický svazek Necronomicon. Mnoho lidí tehdy uvěřilo tomu, že pomocí magických rituálů z tajemné knihy se Ilumináti zbavují nepohodlných. Samotný John Todd skončil později v ústavu pro duševně choré, když byl obviněn ze sexuálního napadení několika dětí.

Knihkupci od té doby nabízeli celou řadu údajných překladů Necronomiconu. Některé jsou jasné padělky, u jiných si odborníci nejsou tak jisti. V roce 1977 vydalo nakladatelství v Americe Avon Books Necronomicon, jehož překladatelem byl podivín jménem Simon. O jeho identitě nikdo nic neví. Tento překlad vychází nejvíce z tradice sumerské a babylonské mytologie. Někteří odborníci podle toho soudí, že se nejedná o překlad originálního Necronomiconu. Někdo zase zastává ten názor, že Abdul mohl objevit ruiny města Babylon, a tudíž by tento překlad nemusel být podvrhem.

magazin.cz

 

Nejvíce diskuzí vyvolávají magické rituály popsané v Necronomiconu. Nejčastěji se v knize dočteme o tom, jak lze otevřít bránu do pekla či jiných děsivých světů. Rituály se rozhodl vyzkoušet třeba Američan Roderrick Ferrell. A dne 25. listopadu 1996 zasáhla rodinu Wendorfových z Floridy tragédie. Navečer toho dne se vrátila starší dcera manželského páru Jennifer domů z práce a zažila šok. Když vstoupila do obývacího pokoje, našla tam v kaluži krve svého otce Richarda. Matku Naomu ve stejném stavu uviděla v koupelně. Když Jennifer volala policii, ještě netušila, že vraždu jejích rodičů má na svědomí její šestnáctiletá sestra Heather a kult posedlý černou magií a Necronomiconem, ke kterému patřila.

Vůdcem kultu byl sedmnáctiletý Roderrick Ferrell. Při policejním vyšetřování vyšlo najevo, že tento mladík byl naprosto posedlý myšlenkou otevřít bránu do pekla. Aby to mohl dokázat, musel zabít mnoho lidí a pozřít následně jejich duše. Celý tento rituál Ferrell nestihl dokončit.

Roderrick Ferrell nebyl posledním, kdo vraždil ve jménu Necronomiconu. Dne 24. února 1998 zemřela kvůli tajemnému spisu i čtrnáctiletá Shevawn Georghegan. Tu třiadvacetiletý americký squatter Glen Manson nejprve znásilnil, poté svázal a uškrtil. Mrtvé tělo dívky položil na obětní oltář, kde již ležela mrtvá obětovaná zvířata. To vše spáchal Manson ve jménu Necronomiconu.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!