Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ford F / foto: Shutterstock

Auťáky, které ovládly svět

Pokouší se o to každá automobilka. Některým se ale světově úspěšná auta daří produkovat více než jiným.

Pokud bychom hodnotili nejoblíbenější auta historie, asi bychom se k uspokojivému výsledku nikdy nedobrali. Každý má své vlastní preference, ovšem i v těch se dají vypozorovat určité trendy, a to prostě srovnáním celkových prodejů těch kterých modelů. Jaká je pětice nejprodávanějších aut všech dob? Inu, vcelku překvapivá.

5. Ford T

magazin.cz
Páté místo obsadil z dnešního pohledu již prehistorický vůz, což je vzhledem k výrazně nižší poptávce po autech v letech 1908-1927 obdivuhodné. Na druhou stranu je to ale pochopitelné, když si uvědomíme, že Ford T je prvním vozem vyráběným na pásové lince. Tento proces více než desetkrát zkrátil čas nutný k sestavení jednoho modelu. Nakonec se jich prodalo fantastických 16,5 miliónu, a to dokonce s jedním typem motoru. To se nikomu jinému v žebříčku nepodařilo.

4. Volkswagen Beetle

magazin.cz
Legendárního brouka asi není třeba představovat. Podle některých pamětníků prý již Adolf Hitler na kousek papíru nakreslil auto, které se „Broukovi“ nápadně podobalo. Za šedesát let výroby se každopádně sestavilo 21 529 464 kusů. Ten poslední sjel z mexické linky až v roce 2003. Celou tu dobu přežil Beetle bez výrazného faceliftu. Za zmínku stojí skutečnost, že naprostá většina prodaných aut byla v základní verzi s čtyřválcovým motorem o objemu 1.2 litru.

3. Volkswagen Golf

magazin.cz
27. března loňského roku opustil továrny Volkswagenu už 25 000 000. Golf, jehož kořeny sahají až do roku 1974. Od té doby vzniklo pět řad, ve kterých se postupně představil kabriolet, sportovní GTI verze a v poslední době velice oblíbený kombík Variant. Prodeje Golfu přitom dále utěšeně stoupají, automobilka se svým nejprodávanějším modelem chystá dobýt i americký trh, takže o potenciální zákazníky nouze nebude. Golf má takové renomé, že nižší střední třídu, do které patří mimo jiné Ford Focus, Peugeot 308 či Opel Astra, mnozí nazývají třídou Golfu. Vzhledem k nezpochybnitelným kvalitám konkurentů je to velká poklona.

2. Ford F

magazin.cz
Mnohé dozajista překvapí, že druhé nejprodávanější auto všech dob je neohrabaný pick-up, o kterém ještě s velkou pravděpodobností v životě neslyšeli. Není divu, Ford F svých fenomenálních prodejů dosahuje výhradně v Severní Americe, kde se podobná auta těší nemalé oblibě. Podle údajů z několika posledních let je Ford F aktuálně nejprodávanějším vozem na světě vůbec. Celkově už si ho vybralo 29 miliónů zákazníků. Momentálně je v prodeji už jedenáctá série.

1. Toyota Corolla

magazin.cz
Pokud byste se někoho otázali na to, o jakém autu si myslí, že je nejprodávanější, takřka zaručeně by jmenoval něco jiného než Toyotu Corollu. Ovšem nejdůležitější model dnes už zřejmě největší automobilky světa se svou nenápadností, spolehlivostí a příznivou cenou skutečně dopracoval až na vrchol. Od roku 1966 se v rámci devíti generací prodalo 35 miliónů těchto kompaktních vozů. Fantastický výsledek!

Co na to říkáte vy?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 158