Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Dotykový displej, kde prsty nepřekážejí

Jako každý rok i letos uspořádal Microsoft svou malou konkurenci jedné z největších světových výstav informačních technologií CeBit.

Jedná se o TechFest, kde se kromě novinek týkajících se operačních systémů představují i nadějné technologie, které by jednou mohly způsobit revoluci, nebo aspoň ještě více zpříjemnit práci s počítači, mobily či internetem.

Dotyky zespodu
Letos se v popředí zájmu držel takzvaný LucidTouch, což je na první pohled obyčejný dotykový displej. Ovšem jakmile se s ním naučíte zacházet, zjistíte, že oproti svým starším bratříčkům má samé výhody.

V první řadě je poloprůhledný. To se dá v omezené míře říci i o klasickém dotykovém displeji, LucidTouch touto vlastností ale ospravedlňuje celou svou existenci.

Vtip je v tom, že se displeje nedotýkáte svrchu, nýbrž zespodu. Důvod? Především větší přehlednost. Když se totiž dotýkáte vrchní strany displeje, často si zakrýváte důležité informace a práce není tak komfortní, jak by mohla. Tenhle problém se bude navíc dále prohlubovat s trendem stále menších displejů.

Všema deseti
Proto je mnohem lepší, když na dotyky reaguje spodní strana. A z tohoto důvodu musí být celý displej poloprůhledný, abyste jasně viděli, kam zrovna saháte.

Kromě zpřehlednění práce se již nebudete muset potýkat s upatlaným displejem. LucidTouch navíc zvládá celou řadu současně zadaných příkazů, díky čemuž je při práci s ním možné využít všech deseti prstů. To znamená značné urychlení.

Jako každé nové technologii, i této chvíli potrvá, než se dostane do prvních výrobků a ještě déle bude trvat, než se opravdu prosadí. Na rozdíl od jiných má však slušnou šanci.

Co na to říkáte?

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 34