Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vodoměr / foto: shutterstock

Jak vybrat vhodný vodoměr? Poradíme vám

Vybrat vodoměr není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Předtím, než sáhnete po konkrétním modelu, byste měli porozumět faktorům, které výběr vodoměru do určité míry ovlivňují.

Potřebujete řešení pro bytovou jednotku, komerční nemovitost, nebo průmyslovou budovu? V následujících řádcích vám prozradíme, co všechno je nezbytné zohlednit.

Při výběru vodoměru není prostor pro chyby, protože jinak by to vedlo k nepřesným údajům, špatným průtokům, zbytečným ztrátám a rychlejšímu opotřebení vodoměru.

Instalace vodoměru

Velikost

Velikost určuje minimální a maximální průtok z přívodního zdroje do obytné, obchodní nebo průmyslové budovy. Stejně tak ovlivňuje tlak vody a má vliv na odečty či samotnou životnost vodoměru.

Pokud byste sáhli po špatné velikosti, došlo by k nepřesným odečtům kvůli zvýšenému, respektive sníženému tlaku vody. Správná velikost by měla zajistit, aby maximální průtok nepřekročil konstantní hodnotu v rámci jmenovitých provozních podmínek.

Zdroj a čistota vody

Dále pak je třeba vzít v úvahu zdroj vody. Pochází voda z řeky, studny, potrubí, nebo odjinud? Zdroj ovlivňuje totiž kvalitu vody, přičemž například mechanické vodoměry nejsou vhodné tam, kde je voda nekvalitní, protože tím by došlo k rychlému opotřebení různých součástek a pohyblivých částí.

Přesnost měření

V neposlední řadě jsou bytové vodoměry rozděleny podle tříd přesnosti. Existují hned tři třídy, a to A (od 60 l/hod), B (od 30 l/hod) a C (od 15 l/hod). Přesnost je vidět přímo na samotném vodoměru, například H/B říká, že v případě vodorovné polohy vodoměru je měření v třídě přesnosti B, a V/A označuje, že vodoměr ve svislé poloze měří v třídě přesnosti A.

Antimagnetická odolnost

Dávno jsou pryč doby, kdy se daly vodoměry „stáčet“ za pomoci magnetů. Jestliže hledáte rady, jak vybírat vodoměry, potom jednou z nich je, aby bylo zařízení antimagnetické. Důležité je, aby vám výrobce podložil, že má vodoměr opravdu antimagnetickou odolnost.

Jestliže plánujete investovat do nového vodoměru, podívejte se na bohaté portfolio společnosti INMES spol. s r.o.

K tomuto článku není otevřena diskuze