Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Digitální fotoaparát / foto: Coffeemill / Shutterstock.com

Digitální fotoaparát: Je to kamarád sociálních sítí?

Sociálním sítím vládnou selfies a snímky zachycené na chytrý telefon. Aby ne, mobil mají všichni po ruce a stihnou tak rychle a pohodlně zaznamenat jedinečné chvíle i nečekané momentky. Sem tam se však objeví kvalitní profily či fotografie pořízené na (bez)zrcadlovku. Je to ale přínosné? Jaké konkrétní výhody a nevýhody to může u sociálních sítích skrývat?

Sociální sítě jako portfolio

Možná jste profesionální fotograf a své snímky pravidelně zveřejňujete nejen na svých oficiálních stránkách, ale také na sociálních sítích, jakými může být například Pinterest nebo Instagram. Fotografie pořízené na digitální fotoaparáty pak můžete dále upravovat pomocí různých nástrojů nebo přímo v aplikaci sociálních sítí a vytvořit si tak kvalitní portfolio, které následně snadno dostanete do povědomí široké veřejnosti. Právě jednoduché ovládání a pokročilé technologie ovšem mohou zapříčinit, že se vaše výtvory ztratí v mase jiných, laičtějších příspěvků. Jak tomu předcházet?

Kvalitou kupředu

Samozřejmě v dnešní době už i levnější zařízení pořídí kvalitní snímky, které si můžete hrdě vyvěsit „na zeď“. Pokud ale toužíte po profesionálně vyhlížejících fotografiích, měli byste sáhnout spíše po konnějších a logicky i dražších modelech fotoaparátů. Ty nabízejí rozšířenější funkce, ostřejší obraz a lze si u nich více vyhrát s nastavením.

Výhody:

  • kvalitnější, ostřejší obraz
  • lze si více vyhrát s nastavením
  • s kvalitním přístrojem poslouží profil na sociálních sítích jako portfolio

Nevýhody:

  • sítě mohou nepřiměřeně ořezávat nebo nepodporovat velikosti
  • opravdová kvalita vyžaduje trpělivost, čas a talent
  • za kvalitu si člověk mnohdy připlatí

Přidejte špetku talentu a máte vystaráno

Profesionální fotoaparát ještě z člověka nedělá profesionálního fotografa. Proto, aby vaše fotky byly kvalitní a měly na sítích úspěch, je potřeba také dostatečná praxe a případné nastudování teorie a různých technik fotografování. Víte třeba, co je to zlatý řez? Jak si můžete snímek rozdělit podle kompozice? Nebo třeba jak správně nastavit expozici, kontrast či jas? Znalost toho všeho vám pomůže přivést vaše fotografie k dokonalosti a z vašich příspěvků vytvoří kvalitní portfolio.

Trpělivost růže přináší

Není to jen o cvaknutí, pár filtrech a armádě hashtagů. Jestliže je vaším hobby fotografování a vaším cílem je prorazit, musíte mít také značnou dávku trpělivosti a času. Na dokonalý snímek je potřeba si občas počkat a doladění těch nejmenších detailů mnohdy zabere i několik hodin práce. Další položkou je pak samotná propagace snímku – spolehnete se na algoritmy hashtagů, nebo si připlatíte za reklamu?

Pozor na ořezávání

Některé sociální sítě vám mohou v určitých ohledech vystavit stopku. Většinou vám nepovolí přidat příspěvek kvůli velikosti fotografií nebo jejich rozvržení. Tak například Instagram povolí pouze dokonalý čtverec. Pokud je tedy fotografie jiného tvaru, automaticky ji ořízne. Obejít to ale můžete vcelku jednoduše – stačí obdélníkovou fotografii vložit do čtvercového rámečku. Sice budou detaily méně zřetelné, protože budou menší, na druhou stranu se vám fotka na profil vměstná celá. Pokud navíc s rámečkem uděláte každou fotku, profil se vám vizuálně sjednotí, přičemž si i s tímto prvkem můžete dále vyhrát. Fantazii se meze nekladoua ještě to pomůže celkové identitě profilu a portfolia.

Digitální fotoaparát: Je to kamarád sociálních sítí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!