Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pivo / foto: shutterstock

Potvrzeno! Pivo fakt dělá hezká těla

Toužíte po pěkné postavě a jste odhodlaní pro to něco udělat?

Pak se připravte na léta puritánského sebepopírání, odříkání chutného jídla, u kterého je ve všech průvodcích k dokonalé postavě deset vykřičníků, pravidelného cvičení až do úmoru – a překvapivě také dostatku piva.

Ač se to moc nezdá, fitness a pivo skutečně jdou ruku v ruce. Špatná reputace tohoto nápoje, jejímiž průvodními jevy jsou opilost, velké pupky, hospodské rvačky, dehydratace apod., je způsobena jen nadkonzumací zlatavého moku.

Pokud se však dokážete držet v určitých mezích, můžete těžit ze spousty přírodních antioxidantů a vitaminů, které pivo obsahuje a které zabraňují srdečním chorobám a navíc dokonce pomáhají obnovovat svaly.

Není pivo jako pivo
Když přijde na zdraví, hodí se vědět, co pijete. Obecně vzato obsahují tmavá piva více antioxidantů než světlá. Antioxidanty přitom pomáhají opravovat buněčné škody, které páchají různé směsi oxidantů, jež se v těle přirozeně i dodávaně vyskytují.

Vědci na Washingtonské univerzitě přišli na to, že tmavé pivo – konkrétně Guiness – přispívá k dobrému zdraví o poznání více než světlý ležák. Doporučení se těší také menší pivovary, které si zakládají na dobré pověsti a mají ve zvyku dělat kvalitnější a tím i zdravější piva než masové pivovary, kde kontrola výstupní kvality nemá takovou hodnotu.

Energetická bomba
Kolem a kolem je pivo jedním z nejenergičtějších nápojů vůbec. Srovnávat se s ním může snad jen čistý tuk a speciální energetické drinky. Když do sebe klopíte třeba pátý kousek, vězte, že jen v pivu jste nabrali více energie, než kolik by měl mít vydatnější oběd.

Pokud sportujete, není to problém, i když u pátého je i tak největší čas přestat, ale aspoň si nemusíte dělat takové starosti s figurou. Kdo ale jen vysedává po hospodách a při odchodu domů ani neví, kolik toho vlastně měl, bude mít dříve či později co do činění s váhou.

Pivo se také nevyplatí používat jako energy drink. Je v něm sice skryta síla, ovšem alkohol vás zároveň otupí a unaví. Před nějakým náročným výkonem se proto pivo rozhodně nedá doporučit.

Jak je to s tou hydratací
Určitě to znáte. Ráno se po prohýřelé noci, kde pivo teklo proudem, probudíte, polknete a máte pocit, že jste na Sahaře deset dní bez vody. Příliš mnoho piva zkrátka organismus odvodňuje a dehydratuje. Ale existují i případy, kdy pivo dokáže zahnat žízeň a hydratovat tělo lépe než samotná voda. Například po náročném cvičení. Mělo by ale jít jen o jednu desítku. Více stupňů i množství je kontraproduktivní.

Jakmile se rozhodnete pro fitness či jakékoliv posilování, zjistíte, že svaly nelze namáhat donekonečna a že potřebují určitou rekonvalescenci. Po výkonu jí můžete dosáhnout buď vysokoproteinovým jídlem, ovocem, ale překvapivě i tmavým pivem.

Zkrátka a dobře, pokud se svou figurou chcete něco dělat a dosud vám všichni tloukli do hlavy, že to nejde, když se nevzdáte piva, už nemusíte truchlit. Sport a pivko se nevylučují.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 265